Световният шампион САЩ надделя над настоящия носител на златото Канада с 3:2 (1:0, 0:2, 1:0, 0:0, 1:0) след изпълнение на дузпи на финала на олимпийския турнир по хокей на лед за жени.

Канадките, които бяха спечелили последните четири олимпийски финала, три от които точно срещу американките, бяха в серия от 24 поредни победи на Зимни игри.

Двата тима се срещнаха в груповата фаза и тогава "Кленовите листа" триумфираха с 2:1.

В днешния финал САЩ поведе 26 секунди преди края на първия период при числен превес с попадение на Хилъри Найт.

Хейли Ървинг изравни във втората на втората част, а 4:55 минути по-късно Мари-Филип Пулен даде аванс на Канада.

Американките изравниха 6:21 минута преди финалната сирена на редовното време след точен изстрел на Моник Ламуро-Морандо.

Снимка: Getty Images

До края и в продължението двата състава действаха по-предпазливо и се стигна до дузпи. След първата серия от по пет изпълнения резултатът беше 2:2, а при шестото Жослин Ламуро-Дейвидсън реализира, а Мегън Агоста не успя да преодолее вратарката Мади Рууни и САЩ триумфира, както и преди година на финала на световното първенство също с 3:2 с дузпи.

Рууни изигра основна роля за победата с 37 спасявания в двубоя, а американките грабнаха златото за първи път от Нагано 1998 година, когато женският хокей на лед дебютира в олимпийската програма.