Номер 49 в световната ранглиста по тенис - Сам Куери, е застрашен от сериозна глоба (100 000 долара) и спиране на правата за 3 години! Причината - решението му самоволно да напусне Русия и да наруши 14-дневната си карантина.

Американецът трябваше да играе на турнира в Санкт Петербург, който стартира на 12 октомври. При пристигането си в Русия обаче, тестът му за COVID-19 е бил положителен. Такива са резултатите и на съпругата му Аби и 8-месечния им син Форд. 

Тримата са били поставени под карантина за 14 дни в 5-звезден хотел. Нито един от тях не е показал симптоми. До тук добре, но местните власти са се свързали с тенисиста, като са му казали, че той и семейството му ще бъдат прегледани от местни лекари. Ако те преценят или при появата на симптоми, могат да изпратят семейството в болница, дори против волята им.

Това провокирало Куери и семейството му да се качат на частен самолет и да напуснат страната.

От АТР вече са уведомени за действията на тенисиста и са започнали разследване.

Друг проблем е, че все още никой не знае в коя държава се намира Куери. Има дори предположение, че все още е в Русия, но в друга квартира, в която възнамерява да прекара въпросните 14 дни и да не бъде преглеждан от местни медици.

Ако все пак е напуснал Русия, тенисистът се намира в близка държава, която не задължава влизащите да покажат отрицателен PCR тест.