Дисциплинарната комисия към УЕФА взе решение по скандала, който избухна по време на двубоя от груповата фаза на Шампионската лига между "Пари Сен Жермен" и "Истанбул Башакшехир".

Помощник-съдията Октавиан Совре е порицан, а четвъртият рефер Себастиан Колтеску - наказан с отстраняване от работа до края на сезона, т.е. до 30 юни. Двамата румънски арбитри ще трябва да преминат и през специална образователна програма до същата дата.

ПСЖ - "Истанбул Башакшехир" на 8 декември миналата година, бе спрян в 16', след като членът на треньорския щаб на турците - Пиер Уебо, се оплака, че е бил наречен от румънските съдии "негро". Разразилият се скандал доведе до спиране на мача, който бе доигран на следващия ден, но с нидерландско-полска съдийска бригада.

Днес от УЕФА обявиха, че Совре и Колтеску са нарушили "допустимите норми на поведение", но са невинни по обвинението в "расизъм и друго дискриминационно поведение". Дисциплинарната комисия отбелязва, че съдиите се нуждаят от обучение как да взимат по-добри решения при избора си на думи за комуникация.

По случая наказание получи и Пиер Уебо, чието поведение УЕФА определи като "неспортсменско".

Снимка: uefa.com