20-годишната Диана Петкова ще участва на олимпийските игри в Токио през това лято. Пловдивчанката покри норматив "А", след като завърши на четвъртото място в полуфиналната серия на 200 м съчетано плуване на европейското първенство в Будапеща с време 2:12.38 мин. Тя направи изключителен финален спринт, като само четири стотни я разделиха от плуването за медалите в дисциплината.

Нормативът за Игрите беше 2:12.56 мин. Петкова записа по-бързо време от сериите в сутрешната сесия - 2:13.35 мин. и само за няколко часа подобри собствения си национален рекорд.

Така Диана Петкова стана първата българска плувкиня с квота за Токио. Преди нея визи за най-големия спортен форум на планетата грабнаха Антъни Иванов, Йосиф Миладинов, Калоян Левтеров и Любомир Епитропов.

Европейското първенство продължава до неделя, а утре Петкова ще участва в дисциплината 50 м бруст.

Нейният наставник Ботко Трендафилов отново класира плувкиня на форума под петте преплетени кръга след Антоанета Френкева, която в Сеул’88 взе сребро и бронз, и Иванка Моралиева, участвала в Сидни 2000 и в Атина 2004, информира сайтът bgswim.bg.