Ансамбълът на България по художествена гимнастика в състав Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова оглавиха временното класиране в многобоя на Световната купа в София.

Момичетата на Весела Димитрова изиграха композицията си с 5 топки без грешка и получиха оценка от 44,150 точки. Това е най-високата оценка, присъждана някога в света на художествената гимнастика!

Снимка: Ладислав Цветков

До момента върховното постижение (след отмяната на лимита при оценяване) се държеше от ансамбъла на Русия, който получи 42,200 точки по време на онлайн турнир на 21 март 2020 г. До края на 2016 г. съдиите можеха да присъждат само до 10 точки за трудност, а лимитът за цялостно представяне беше 20,000 точки.

На второ място е ансамбълът на Япония с оценка 37,700 точки. Трети са момичетата от Азербайджан, които получиха 37,450 точки.

Снимка: Ладислав Цветков

Утре (27 март) състезателната програма при ансамблите продължава със съчетанията с бухалки и обръчи. Българският ансамбъл направи доста промени точно в тази композиция и тя ще бъде представена на Световната купа в София - първото състезание за момичетата след близо година и половина пауза.

Снимка: Ладислав Цветков

По-рано през деня индивидуалните гимнастички изиграха първите си съчетания в многобоя. След композициите с топка и обръч Боряна Калейн е лидер във временното класиране. Катрин Тасева е на пета позиция. 

За финала на топки в неделя се класират ансамблите на България, Япония, Азербайджан, Русия (35,950 точки), Беларус (35,750 точки), Германия (34,400 точки), Мексико (34,300 точки) и Естония (33,950 точки).

Снимка: Ладислав Цветков

Гледайте всички съчетания от втория ден на турнира пряко по RING, на платформата VOYO.BG, както и на сайта btvnovinite.bg. Началото утре е в 9:30.

В неделя (28 март) ще ви покажем финалите на отделните уреди и в ефира на bTV!