Станаха ясни седемте отбора, с които волейнационалите ни ще мери сили на европейската олимпийска квалификация в Берлин през януари. 

По правилник в европейската олимпийска квалификация участва домакинът на турнира Германия заедно със седемте най-предно класирани отбори, които още нямат квота. Сигурни за участието си в Токио са световният шампион Полша, победителят от Лигата на нациите Русия, както и Италия.

"Лъвовете" се представиха катастрофално на европейското първенство. Те заеха 11-ото място в крайното класиране и се смъкнаха до осма позиция в ранглистата на Стария континент. 

Така в решителната квалификация от 5 до 10 януари освен България и Германия ще играят европейският шампион Сърбия, Франция, Белгия, Словения, Холандия и Чехия.

Предстои да стане ясно и как ще бъдат разпределени отборите в две групи.

Очаква се за европейската олимпийска квалификация в Берлин да бъде следван принципът на "серпентината", както бе през 2016 г. Ако няма промяна, домакините ще бъдат поставени под номер 1, а останалите ще бъдат разпределени спрямо подреждането им в ранглистата. Така съперници на България в групата трябва да са отборите на Сърбия, Франция и Холандия.

Първите два тима в групите се класират за полуфиналите, а квота за Токио 2020 печели единствено победителят в турнира.

След слабото представяне на европейското първенство президентът на родната федерация инж. Данчо Лазаров заяви, че Силвано Пранди ще продължи да води "лъвовете", но само ако върне неповиканите. 

Предстои да разберем дали италианецът ще прибегне до услугите на близнаците Георги и Валентин Братоеви, Николай Николов и останалите опитни състезатели, които не бяха част от тима за олимпийската квалификация във Варна и шампионата на Стария континент.