Българския параатлет Ружди Ружди спечели сребърен медал в тласкането на гюле F55 на параолимпийските игри в Токио. Той остана втори и не успя да повтори успеха си отпреди 5 години, когато в Рио де Жанейро застана на най-високото стъпало на почетната стълбичка. 

Роденият в град Глоджево, област Русе параатлет постигна резултат от 12,23 м. Той обаче не беше достатъчен за злато. На първо място се класира бразилецът Уолъс Сатош. Южноамериканецът подобри световния рекорд на Ружди (12,47 м) от 2017 г., като тласна гюлето на 12,63 м.

Снимка: Lap.bg

На трето място в класирането остана полякът Лех Столтман с резултат 12,15 м, което е негово лично постижение за сезона.

Часове преди участието си в Токио Ружди сподели в ефира на bTV и „Тази сутрин“, че доскоро е лекувал тежка контузия в гърба. Травмата му попречи да повтори и най-доброто си постижение за сезона - 12,27 м.

Освен олимпийски шампион от Рио де Жанейро и сребърен медалист от Игрите в Токио, възпитаникът на треньора Радостин Тодоров от спортен клуб "Даниела Тодорова" е трикратен световен първенец и петкратен шампион на Европа.

Снимка: Getty Images

Българското участие на параолимпийските игри в Токио продължава утре (28 август). С надежда за медал в бягането на 1500 м излиза Християн Стоянов. Неговият старт е след 4:20 ч. сутринта българско време. След 5:00 ч. сутринта дебют в най-авторитетния спортен форум ще направи Фатме Исмаил в хвърлянето на копие.