Олимпийската шампионка от Пекин 2008 Румяна Нейкова е патрон на 11-ия благотворителен бал на фондация "Сийдър". Събитието ще се проведе на 12 ноември 2016 г., събота, от 18:30 ч. в Шератон София Хотел Балкан.

Набраните средства ще бъдат инвестирани в развитието на 9-те социални услуги, управлявани от фондацията. Това включва и поддръжката на центровете за настаняване от семеен тип в Казанлък и Кюстендил, в които живеят над 100 деца и младежи, както и Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Кюстендил. Последният предоставя дефицитни за областта услуги за хора с увреждания като рехабилитация, логопедия, трудова терапия и арт терапия.

Румяна Нейкова вече проведе тренировка по гребане с децата и младежите от центровете и ги запозна с магията на нейния спорт. Нейкова от години работи с хора с увреждания и се присъединява с лицето си към каузата на фондация "Сийдър", която цели промяна, както на държавните политики и социални нагласи по отношение на хората с увреждания, така и към подобряването на социалните услуги, които се ползват в страната.

През 2013 г. Румяна Нейкова полага основите на параолимпийското гребане в България, като сформира отбор от състезатели с увреждания. Решава да се посвети на работата с хора в неравностойно положение с оглед подобряването на качеството им на живот, социална рехабилитация, интеграция и личностната им реализация.

Фондация "Сийдър" е създадена през 2005 г. и от тогава работи активно в развитието на социалните услуги с акцент върху индивидуалната грижа. Благотворителният бал ще обедини ангажирани към каузата личности, които ще се насладят на интересна програма, благотворителен търг с уникални колекционерски предмети и томбола с много награди.

Част от нещата, които ще се предоставят на търга са тренировка по гребане, проведена от Румяна Нейкова, бухалки и обръч на бронзовите олимпийски медалистки от ансамбъла ни по художествена гимнастика, тениски на "Ливърпул" и "Манчестър Юнайтед" с автографи на играчите от двата английски отбора.

Водещи на събитието ще бъдат актрисите Яна Титова и Радина Думанян, а за доброто настроение по време на вечерта ще се погрижат музикантите Пейо Филипов и „Камино бенд“. В програмата е включено и благотворително наддаване на предмети с колекционерска стойност и произведения на изкуството, което ще бъде водено от актрисата Яна Маринова.

Благодарение на златните спонсори на събитието "Кордеел" България, фондация "Америка за България", както и на останалите партньори разходите за бала ще бъдат обезпечени и всички набрани средства ще бъдат вложени във финансиране на услугите.