Довечера Тервел Пулев ще се качи на професионалния ринг за 16-и път в преследване на 16-а поредна победа. Съперник на българина е Викапита Мероро от Намибия, а боксовата гала в Дар ес Салаам е кръстена "Rumble in Dar" (Тътен в Дар).

Организаторите целенасочено правят препратка към сочения за най-велик боксов сблъсък за всички времена - "The Rumble in the Jungle" (Тътенът в джунглата), в който през 1974 г. един срещу друг в Киншаса, тогавашен Заир, а днес Демократична република Конго, излизат Мохамед Али и непобедимия до онзи момент Джордж Форман.

В Танзания планират общо шест галавечери до края на 2021 г. С мача между Пулев и Мероро се слага начало на големия план на екзотичната страна за връщане на африканския континент на боксовата карта на света. Местното спортно министерство има много идеи и дори пожела да си партнира с братя Пулеви и в бъдеще с организирането на мачове в други части на Танзания. 

През 1974 година столицата на Заир (т. нар ДР Конго) е домакин на двубоя, преди който Мохамед Али е считан за абсолютен аутсайдер, но печели с невероятна стратегия и нокаут в осмия рунд. Срещата е организирана от знаменития промоутър Дон Кинг, а на трибуните са 60 000 души. 1 милиард зрители гледат мача по телевизията, което прави събитието с най-висок рейтинг по онова време. Печалбите възлизат на 100 млн. долара.

С впечатляващите си размери и убийствена мощ, гигантът Джордж Форман е истинско страшилище за съперниците си. Специалисти и анализатори не дават почти никакви шансове на Мохамед Али, за когото се предполага, че няма как да издържи на мощта на Форман. Но Али не мисли така. Избира по-дефанзивна стратегия, облегнат почти през цялото време на въжетата.

Срещата изглежда като истинско мъчение за Али. Безбройните удари в тялото и ръкавиците на родения в Аризона боксьор обаче изтощават Форман. Той допуска фатална грешка, която му коства и победата в мача.

Този исторически мач променя страната завинаги. Целта на президента Мобуту е изпълнена - двубоят се приема изключително добре и от местното население. При пристигането си в Африка Мохамед Али е посрещнат с любовта и уважението, които му липсват в собствената му родина.

Промоутърът Ивайло Гоцев преди няколко дни обяви, че целта пред Тервел е атака на световната титла при 90-килограмовите до края на 2022-а, но това няма как да се случи без успех над Мероро. 

В Танзания пък се надяват не само липсата на мерки срещу коронавируса, но и боксовите галавечери да привлекат все повече инвестиции и интерес към екзотичната дестинация, а защо не и към целия африкански континент.