Световната шампионка на 200 м едноместно кану от Милано 2015 и трикратна европейска Станилия Стаменова използва профила си във "Фейсбук", за да разкрие, че е била оставена без финансиране от държавата и принудена сама да покрива всички разходи около подготовката си за олимпийските игри в Токио.

31-годишната Стаменова, която продължава да се бори за квота за най-големия спортен форум, сподели също, че от месец ноември 2020-та, когато нейният клуб СККК “Тракия" Пловдив прекратява договора ѝ, тя тренира без заплата, осигуровки и трудов стаж.

"Не разбирам с какво заслужих подобно отношение", пише разочарованата Стаменова, чийто договор с министерството на спорта не е бил анексиран до декември, поне по нейни думи - за разлика от тези на останалите родни атлети, готвещи се за олимпийските игри.

Публикацията на Стаменова:

“Днес ще разкажа за моята "предолимпийска подготовка" през 2020 г. Това е финансиране, което печелят най-добрите атлети от държавата в олимпийските спортове при класиране до 8-о място на световно първенство и 6-о място на европейско.

В желанието си да бъда дипломатична и да не създавам конфликти (като си мълча и търпя) изминаха много месеци, в които всеки ден се боря, за да мога да достигна игрите в Токио.

Март месец, когато всичко с коронавируса започна, ме оставиха без финансиране. Започна едно пътуване с лодката по язовири, трениране по всевъзможни начини. Последваха две контузии, които изискваха конкретно отношение, обърнах се към федерацията, тъй като по договор те са задължени да помогнат, след 3 седмици ми беше направено ЯМР и предписани противовъзпалителни. Крайно недостатъчни и ненавременни мерки за атлет, подлагащ тялото си на огромни натоварвания. Потърсих помощ тук в социалните мрежи, с благодарност към всеки отзовал се, направих най-доброто възможно!

Карантината приключи, но... На мен ми бе отказано финансиране на лагер в Пловдив с треньора, който федерацията бе подписала. Отново трябваше с лични средства да търся начини.

Август месец изтече срокът на подписания договор с министерството и той не бе анексиран до декември 2020 г., както се е случило с останалите атлети на предолимпийска подготовка.

Целият международен календар на кану-каяка беше отменен без едно състезание - Световната купа в Сегед. Този ранг състезание в кануто се смята за контрола, но не печелиш и нищо не губиш от него, няма конкретна връзка с финансирането от държавата. Отказах Световната купа, защото при отказ от финансиране и подготовка с моя треньор нямаше начин да се докарам до нужната конкурентна форма (само на собствени средства), а и в година, която липсва нормално подреден календар плюс две контузии рискът за здравето ми беше висок.

2020 г. на републиканско ниво се проведоха две състезания, отборно и индивидуално. Завоювах 7 златни медала за СККК "Тракия" Пловдив. Последва контрола за национален отбор, тест състезание. Взех участие и дори показах по-добри резултати от предишни години. Ноември месец бях повикана от ръководството на клуба, по време на която среща прекратиха трудовия договор, който бях подписала с тях.

От ноември до днешна дата тренирам без заплата, осигуровки и трудов стаж за славата на България, като влагам изключителни усилия, за да намеря място, средства за подготовка и възстановяване. Това се случва в година, в която съм на предолимпийско финансиране и би трябвало всичко да ми е подсигурено от държавата.

2021 г. започна с много разговори. Желанието ми беше да се договоря с федерация по кану-каяк за необходимото да проведа нормална подготовка, за да стигнем до общия успех, загърбвайки всичко, което бях нужна да изтърпя през изминалата година. Не видях нито желание, нито професионализъм за работа в екип.

На 13.01.21 подадох молба за картотекиране в друг клуб, който ми предлага заплата и условия за подготовка. Ответа, който получих е смяна на ключа на хангара, в който си държа лодките в СККК "Тракия" Пловдив, и заплаха, че няма да имам достъп до оборудването си.

Аз съм световен и европейски шампион за този клуб, два пъти носител на приза "Спортист на годината" на град Пловдив. На всяко републиканско първенство участвам във всички дисциплини, за да нося максимално точки на клуба си. Преди година намерих средства и закупих лостове, тренировъчно оборудване и възстановяване, за да могат както аз, така и децата в клуба да тренират на ниво.

Не разбирам с какво заслужих подобно отношение?!?!!!!"