Когато се родиш в България, пътят към най-силното ръгби първенство - Суперлигата на Северното полукълбо, е необикновен. Това е и най-точното описание на кариерата на талантливия Итън Хавард, чийто родители работят в София по време на раждането му. След това се местят в Англия - първо в Бат, преди да се заселят в Уигън - родния град на бащата Кийрън. Последният работи като треньор в "Уигън Сейнт Пат" и не е изненада, че Итън прави първите си стъпки в ръгбито само на 5-годишна възраст.

Десетилетие по-късно той става №1 при юношите на "Уигън Уориърс" за 2017 г. До 2019 г. вече има спечелен трофей, а миналия юли дебютира и в Суперлигата, за негово съжаление с домакинска загуба от "Уейкфийлд".

Оттогава високият 192 см Итън впечатлява всички в клуба и вече е смятан за бъдещето, най-талантливия сред младите надежди на "Уигън".

"Има шанс да играе срещу "Уорингтън" в първия кръг, което говори много за неговото развитие. Едър и борбен е, израстна много в последните шест месеца. Харесват ми трудолюбието и настройката му. Точно от такъв тип играчи има нужда "Уигън". Професионалист е, дисциплиниран е, записа 80 минути срещу "Сейнт Хелънс", казва треньорът на "войните" Ейдриън Лам.

"Извън терена е добро момче - малко тих и прекалено сериозен на моменти, но слуша внимателно. Дадохме му насоки върху какво трябва да работи и той се зае с това в предсезонната подготовка", продължава наставникът на "Уигън".

Роденият у нас Хавард вдъхва оптимизъм на Лам за новия сезон. 19-годишният Итън се подвизава на позицията "пилиер" и е готов да блесне в Суперлигата - най-силното професионално ръгби състезание в Северното полукълбо. В него участват 12 тима - 10 от Англия, един от Франция и един от Канада.