В събота Рико Верхувен ще защитава световната си титла по кикбокс в тежка категория за девети път. Съперник на холандеца е Бадр Хари, а двубоят от гала вечерта "Glory Collision 2" ще бъде излъчен на живо по RING от 22:00 ч.

Преди три години Верхувен победи алжиреца във втория рунд, но добрият приятел на Кристиано Роналдо е твърдо решен да вземе реванш и да свали от трона 30-годишния шампион.

Преди първия мач с Бадр Хари всички наричаха Верхувен "принца на кикбокса". Той обаче неведнъж показа, че е номер 1 в тежка категория и вече не е принц, а истински крал на кикбокса.

Верхувен печели шампионската титла в тежка категория през 2013 г. и оттогава никой не може да му я вземе. Той е в серия от 11 поредни победи от март 2015 г. насам.

Рико Верхувен е висок, положителен, винаги усмихнат и чаровен. За света на кикбокса той е доброто момче, защото винаги следва правилата. Именно затова всички фенове и специалисти чакат с нетърпение втория сблъсък с неговия пълен антипод - "гадняра" Бадр Хари, който през септември се завърна на ринга след наказание за употреба на допинг.

30-годишният Верхувен има убийствено силни крака и ръце, които изпращат в несвяст противниците. И това се е случвало неведнъж, а цели 16 пъти! Толкова са победите му с нокаут в 65-те му мача до момента. Общият му баланс е 55 победи и 10 загуби. Едва в два случая самият той е бил нокаутиран.

Кралят на кикбокса започва да се занимава с бойни спортове, когато е на 6. Първата му любов е каратето и това е логично, тъй като баща му Йос има черен колан. Малкият Рико обаче е доста по-висок и едър от младите надежди в каратето на северния холандски град Берген оп Зоом. Батковците също не могат да се противопоставят на уменията на младежа, който доминира със своята повратливост и усет.

Затова се насочва към нещо далеч по-интересно и динамично - кикбокса. За първи път се качва на професионалния ринг, когато е на 15, а резултатът срещу другия дебютант Бриен Дувес е равен. Неуспехът само мотивира Рико и в следващите 2 години той записва 7 последователни успеха, включително и срещу Дувес.

Усилената работа му се отблагодарява и през 2008 г. подписва професионален договор с промоутърската агенция К1. Успехите следват един след друг, а противниците му хич не са за подценяване – двукратният шампион на организацията Петър Майсторович, опитният Филип Верлинден и внушителният Рикардо Фийет.

2010 г. пък се оказва една от най-успешните в кариерата му – четири победи от четири срещи.

Представянето на Верхувен не остава незабелязано от набиращата популярност агенция "Glory". Той подписва договор с организацията през октомври 2012 г., който му отваря вратите към още по-силни противници и световната титла в тежка категория на кикбокса.