Българското футболно първенство няма да бъде прекратявано, обявиха от БФС. Родната централа е представила няколко варианта за доиграване на сезона, става ясно от съобщение на футболния съюз. По неофициална информация обсъжданите дати за подновяване на кампанията са 1 и 15 май.

Днешното решение бе взето на спешна среща във футболната ни централа между Съюза, ПФЛ, АФЛ, притежателите на телевизионните правата, както и представителите на родните клубове. Дискусията относно бъдещето на Първа лига започна около 11:00 ч.

В Бояна пристигнаха президентът на БФС Михаил Касабов, вицепрезидентът Емил Костадинов, Неделчо Михайлов, Атанас Караиванов, Венцеслав Стефанов и други.

Заради извънредното положение в страната, предизвикано от пандемията с коронавирус, част от представителите на футболните клубове нямаха възможност да пристигнат в София, а вместо това се включиха в конферентна връзка.

Съобщението на сайта на БФС след срещата

Ръководството на Българския футболен съюз организира работна среща с участието на представители на Професионалната футболна лига, Аматьорската футболна лига и Асоциацията на българските футболисти. 

Всички заинтересовани страни, участвали в дискусията, се обединиха около тезата, че трябва да се работи в посока нормалното завършване на първенствата на всички нива в българския футбол. 

За тази цел БФС е разработил няколко варианта на календар до края на сезона, които бяха представени пред ПФЛ, а тя от своя страна ще комуникира с професионалните ни клубове своевременно.

Експертната работна група е в постоянен контакт с представителите на държавните органи и с Националния оперативен щаб, като всички решения и последващи действия, касаещи професионалния и аматьорския футбол в България, ще бъдат съобразени със срока на обявеното извънредно положение на територията на страната, както и с препоръките на УЕФА. 

Ръководството на Българския футболен съюз напълно разбира притесненията на клубовете от създалата се ситуация, но категорично заявява, че нормалното завършване на първенствата е изцяло в полза на българския футбол.

Предвид форсмажорните обстоятелства и с цел облекчаване работата на клубовете, БФС удължава крайния срок за лицензиране за сезон 2020/21.

Още веднъж отправяме апел към всички футболни хора за спазване на препоръките на Националния оперативен щаб с цел ограничаване на епидемията от COVID-19 и се надяваме скоро футболният живот в страната да бъде подновен.

Футболният сезон бе спрян за месец от 13 март, след като правителството обяви извънредно положение с цел ограничаване разпространението на заразата с COVID-19. Към момента обаче няма яснота колко още ще продължи извънредното положение, а най-песимистичните прогнози са за повече от година.

Част от отборите във футболния ни елит са обединени около идеята шампионатът да бъде прекратен. Един от най-върлите ѝ противници е "Левски", който изпитва финансови затруднения и разчита на приходите от билети. При гостуването си в предаването "Тази сутрин" по bTV изпълнителният директор на "сините" Павел Колев заяви, че спиране на първенството би било пагубно за клуба.

bTV призовава: останете си вкъщи!