Рекорден брой гимнастички ще участват на Световната купа по художествена гимнастика в София, която ще се проведе от 30 март до 1 април в столичната зала "Арена Армеец". 

57 грации от 34 държави са заявили участие в надпреварата, като сред тях са всички от световни елит на спорта.

Капитанът на националния отбор на България индивидуално Невяна Владинова ще пропусне турнира, тъй като в момента лекува контузия на глезена и все още не е напълно възстановена. Целта на ръководството на БФХГ и на треньорския щаб е Владинова да бъде съхранена за световното първенство през септември, на което България отново ще бъде домакин. 

В първата от четирите Световни купи за годината България ще бъде представена от Катрин Тасева и Боряна Калейн.

Интересът към състезанието в София е огромен. Световният елит пристига у нас, за да направи генерална репетиция за шампионата на планетата.

Русия пристига със сестрите Дина и Арина Аверини. Беларус е заявила Алина Харнаско и Катерина Халкина, Украйна е в състав Влада Николченко и Олена Диатченко. Израел ще бъде представен от Линой Ашрам и Никол Воронков, Япония от Кахо Минагава и Сумире Кита, а за Италия е заявена Милена Балдасари.

При ансамблите борбата за медалите също ще бъде оспорвана. Всички основни конкуренти на българките Симона Дянкова, Елина Бинева, Теодора Александрова, Мадлен Радуканова и Лаура Траатс пристигат в София.

Снимка: Lap.bg

Сред заявените 18 ансамбъла са тимовете на Русия, Италия, Беларус, Украйна, Япония, Испания, Република Корея. Тимът на Израел също ще вземе участие, като треньор на отбора е записана бившата национална състезателка Рахел Вигдорчик (участничка в Пекин 2008 година и световното първенство в Мие 12 месеца по-късно). 

Сред отсъстващите ансамбли са Азербайджан, Германия, Китай и САЩ.

Световната купа и тази година е част от кампанията "София - Европейска столица на спорта 2018", а освен това е една от четирите световни купи, които са квалификация за олимпийските игри в Токио 2020. Наградният фонд е 29500 швейцарски франка.