Шест от жените, класирали се за четвъртфиналите на "Ролан Гарос", за първи път достигат до тази фаза в турнирите от Големия шлем, съобщава сайтът на WTA.

Това никога не се е случвало в "Оупън ерата" и се смята за нов рекорд за брой дебютантки. До момента на Откритото първенство на Австралия през 1969 година и в Париж през 1976 и 2001 година е имало по пет тенисистки, дебютиращи сред осемте най-добри в Шлема.

Снимка: Reuters

Това са 17-годишната американка Коко Гоф, Паула Бадоса (Испания), Тамара Зиданшек (Словения), Елена Рибакина (Казахстан), Барбора Крейчикова (Чехия) и Мария Сакари (Гърция).

Най-възрастната от тях е 25-годишната Крейчикова, която миналия сезон стигна до осминафиналите на "Ролан Гарос". С най-ниско място в ранглистата е Зиданшек, която беше №85 в света преди началото на турнира.

Поне две от гореизброените за първи път ще стигнат до полуфинал в Големия шлем, защото двойките са Бадоса - Зиданшек и Гоф - Крейчикова.

Другите два четвъртфинала са: Рибакина – Анастасия Павлюченкова (Русия) и Ига Швьонтек (Полша) – Сакари, така че теоретично има вариант и четирите полуфиналистки да бъдат абсолютни дебютантки.