Днес Лука Модрич е една от звездите на световния футбол. Той има всичко - любовта на феновете, "Златната топка" от 2018 г., в "Реал" Мадрид го обожават, а в Хърватия той е със статут на божество.

Капитанът на "ватрените" продължава да твори на терена и на европейското първенство, а тимът му вече си осигури място на осминафиналите. 

Лука винаги се е славел като скромен и дори срамежлив. Никога не е парадирал с богатство, въпреки че в "Реал" взима близо 11 млн. евро на година. Това може би се дължи на скромния му произход. Модрич е роден в малко селце в Хърватия, а днес родната му къща в подножието на планината Велебит привлича все повече туристи. 

Снимка: Reuters

Те обаче едва ли очакват да видят точно това. Родната къща на Модрич е в руини и бавно бива превземана от растителността около нея. За това си има и логично обяснение - войната. 

Постройката със здрави каменни стени се намира в махала Модричи в село Затон Обровачки на няколко километра от крайбрежния голям град Задар. Да, точно така! Фамилията на Лука е голяма, една от най-известните в тази част на Хърватия. Именно на нея е кръстена махалата.

Един от предците на футболиста е италианският журналист-пътешественик Джузепе Модрич, който пише за различни издания още в средата на 19-ти век. В рода си Лука има професор по теология в Университета в Задар - Йосип Модрич (1863-1893), носител на Нобелова награда за химия от 2015 г. - Пол Модрич, както и един от сценаристите на известните сериали "От местопрестъплението: Маями" и "Калифорникейшън" - Илди Модрович. 

Но да се върнем към родната къща на Лука. В нея той живее до 1991 г. заедно с родителите си Стипе и Радойка, сестрите си Диора и Ясмина и дядо си, чието име носи. По време на световното първенство в Русия през 2018 г., когато Модрич имаше основна заслуга за сребърните медали на Хърватия, в социалните мрежи се появи видео, на което се вижда, че бъдещата голяма футболна звезда пасе кози заедно с дядо Лука. 

Само че войната е жестока. И именно старият Модрич е един от убитите в нея. Махалата на Лука попада на територията на Сръбска крайна. Местност, която днес се намира в Хърватия, но тогава сърбите в нея преобладават. Именно там се водят едни от най-ожесточените сражения при разпада на Югославия. 

Къщата на Лука, от която той и семейството му бягат, за да бъдат настанени в хотел "Коловаре" в Задар, който и днес работи, вероятно е била обстрелвана, бомбардирана или е служила за заслон и убежище.

Шеметната кариера на Модрич е причината хиляди да я посещават и днес. Тя не се намира лесно, но местните с удоволствие ще ви упътят. Все пак Лука им е любимец. През 2013 г. той изпрати на всички в Затон Обровачки билети за мача между Сърбия и Хърватия. 

Снимките от мястото са красноречиви - дебелите каменни стени устояват и на войната, и на времето! Въпреки че въоръженият конфликт официално приключи през 1995 г., опасността още дебне зад постройката. Голяма табела предупреждава, че никак не е безопасно да се разхождаш по поляните, по които Модрич е бил пастир. Там и днес е пълно с мини.

Вероятно един ден тази къща ще се превърне в музей, вероятно Модрич сам ще дари някои от стотиците си медали, за да радва посетителите. Но това е в далечното бъдеще. Днес той е фокусиран върху работата си на терена. И я върши перфектно!