Аржентинските власти разследват психоаналитика Агустина Косачов заради смъртта на Диего Марадона. Футболна легенда почина преди седмица - на 25 ноември. Официалните данни са, че той е претърпял сърдечен удар, но властите събират информация и по подозрения в непредумишлено убийство и лекарска небрежност.

В кабинета на Косачов, която в последните дни се беше заела със задачата да накара световния шампион с Аржентина от 1986 г. да престане да употребява алкохол, са влезли полицаи, които са иззели медицинския картон на известния ѝ пациент, както и още документи и компютри. Обиск е проведен и в дома ѝ.

Обвинение срещу психоаналитика от Буенос Айрес все още няма. Самият адвокат на Марадона - Маркос Морла, заяви преди дни, че именно лекарите, които са се грижили до последно за аржентинеца, са виновни за неговата кончина. Това е мнението и на дъщерите му - Далма и Джанина.

Преди да почине Дон Диего беше подложен на операция за премахване на хематом в мозъка. След интервенцията той беше преместен в дома си, за да може да се пребори с алкохолната си зависимост.

Снимка: Reuters

Лекарят му Леополд Луке заяви, че любимецът на цяла Аржентина не е слушал указанията и е продължил да употребява алкохол, както и да го смесва с лекарства.

Косачов коментира, че е организирала пътуване за Марадона до Куба. То е било с цел възстановяване и е трябвало да се осъществи в края на 2020 или началото на 2021 г. Бившият футболист и треньор, който завинаги остана на 60 години, често посещаваше острова, като е минавал през програми за рехабилитация там и преди.

Снимка: Reuters

Новината за смъртта на аржентинската легенда потопи в скръб целия футболен свят. Дон Диего е със статут на божество в Аржентина. Той е човекът, извел националния тим на страната до световната титла през 1986 г. В своята витрина има още две шампионски титли (1987 и 1990 г.) и Купа на УЕФА с италианския "Наполи" (1989 г.), както и Купа на Краля с "Барселона" (1983 г.).