Назрява скандал във Формула 1 четири кръга преди края на сезона. Люис Хамилтън и Макс Верстапен рискуват наказания преди спринтовата квалификация за Гран при на Бразилия тази вечер.

Претендентите за титлата са разследвани от стюардите на пистата "Интерлагос", а Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) съобщи, че решенията са отложени за събота.

Разследването срещу британския пилот е по подозрения, че болидът му не отговаря на изискванията за системата DRS, която увеличава скоростта. Според правилата максималната дистанция между двете крила в системата трябва да е 85 мм, докато подозренията са, че това разстояние е по-голямо в болида на "Мерцедес".

Снимка: Reuters

Техническият делегат е проверил крилата в системата и е отнесъл въпроса към стюардите, които обаче отложиха решението за събота, защото искат допълнителни доказателства. Ако нарушението бъде доказано, то Хамилтън вероятно ще потегли от последна позиция или от бокса в спринтовата квалификация от 24 обиколки, която ще се проведе тази вечер.

Седемкратният световен шампион спечели петъчната квалификация, а вече има едно наказание от пет места на стартовата решетка в неделя заради смяна на двигателя.

Верстапен, който води с 19 точки пред Хамилтън в генералното класиране, пък може да бъде санкциониран, тъй като в социалните мрежи се появи видео, на което се вижда как пилотът на "Ред Бул" първо проверява с ръка задното крило на своята кола, а след това отива и прави същото с болида на Хамилтън.

Според правилника болидите може да бъдат проверявани само от официални служители, а пилотите нямат право да докосват коли на други отбори в тази зона от пистата. Все още не е ясно какво може да бъде наказанието на Верстапен.