Нападателят на "Манчестър Юнайтед" Маркъс Рашфорд бе отличен от кралица Елизабет за страхотната си работа по кампанията за запазването на безплатната храна в училище за децата в нужда. Английският национал ще получи званието Член на ордена на Британската империя (MBE).

През лятото 22-годишният футболист взе присърце решението на британското правителство да спре безплатните ваучери за храна на стойност 120 милиона паунда. Рашфорд призова политиците да размислят, а освен това стартира няколко благотворителни акции в подкрепа на каузата. Играчът на "червените дяволи" набра 20 милиона паунда и влезе в дебат за важността на програмата за топъл обяд.

 "Аз съм се възползвал от тази програма. Произлизам от бедно семейство и знам къде щях да съм в момента, ако нямах тази база и не се радвах на подкрепа от моите близки, учителите и треньорите ми", каза тогава Рашфорд.

Така над 1 милион деца ще продължат да получават ваучери на стойност 15 лири седмично, с които родителите им могат да пазаруват в супермаркети.

"Лично за мен това е много хубав момент, но чувствам, че все още съм в началото на пътуването към целта, което започнах. Мисля, че сега съм в позиция да говоря директно с министър-председателя за удължаване на ваучерите поне до средата на семестъра през октомври, защото смятам, че от това се нуждаят семействата", каза футболистът пред "Би Би Си".