Американският плувец Райън Лохте разкри, че е обмислял самоубийство след скандалните му прояви на олимпийските игри в Рио миналото лято.

32-годишният Лохте твърдеше, че е станал жертва на грабеж в бразилската столица, но се оказа, че в думите му няма капка истина.

"След Рио бях може би най-мразеният човек в целия свят", каза пред ESPN шескратният олимпийски шампион.

"Имаше някои моменти, в които плачех и си мислех: "Ще бъда добре, ако си легна и повече никога не се събудя. Бях готов да сложа край на живота си", добавя Лохте.

Американецът има 12 олимпийски медала и е считан за един от най-великите плувци на всички времена. В Рио той спечели злато с щафетата на 4x200 свободен стил, но действията му извън олимпийския басейн бяха силно критикувани.

Той се замеси в огромен скандал със съотборниците си Гунар Бенц, Джейк Конгър и Джеймс Фейгън. Те потрошиха тоалетна на бензиностанция в бразилската столица, а след това обявиха, че са били нападнати и ограбени от въоръжени престъпници.

Бразилските власти обаче използваха запис от видеокамерите на бензиностанцията, за да докажат, че плувците са излъгали.

Американският олимпийски комитет наложи десетмесечно наказание на Лохте и той ще пропусне световното първенство по плуване в Будапеща тази година.