Не само да развиват спортните качества, но и да възпитават е поставил за цел на треньорите във волейболната школа "Стойчев-Казийски", Радостин Стойчев. Над 200 деца тренират любимия си спорт в създаденото преди 2 години училище.

"Ние имаме десетина треньори на високо ниво, които освен че се грижат за тренировъчния процес, се грижат и за възпитанието на децата. За нас това е много важно. Ние искаме тук да възпитаме едно бъдещо поколение, което да е на добро интелектуално и възпитателно ниво. Искаме те да си помагат, да създават мини общество, в което да се развиват и да разберат, че само когато са заедно могат да постигнат резултат", каза за bTV бившият селекционер на националния отбор.

Снимка: bTV

Децата от школата провеждат камп в санаторно-оздравителния комплекс в Камчия заедно със свои връстници от цяла България. Треньорите наблягат, както на разнообразните физически тренировки, така и на лекциите за правилно хранене, възстановяване, загрявки преди тренировка и разпускане след нея.

"Амбициите ни са да разширяваме тази школа, за да има повече продукция, да има повече деца, които да играят волейбол, да гледат волейбол и да стават след това или професионални волейболисти, или най-малкото фенове на волейбола. След това тези деца ще бъдат свободни, които искат да продължат пътя си като професионални волейболисти, без никакви задължения към школата. Ние много държим на това. Така че, това и за в бъдеще ще е така. Те ще могат спокойно да отидат да спортуват, където поискат", разяснява Стойчев.

Снимка: bTV

От следващия сезон той ще води тима на италианския "Модена", но в състава му няма да има българи.

"Все още продължават да излизат таланти. По необясним за мен начин, но има високи деца, добре координирани. Важното е да се помисли как тяхното развитие да не бъде спирано. Те да не остават на едно средно ниво, че дори средно-ниско ниво, а да се развият наистина в европейския и световния волейбол, да достигнат едни нива, които да ни положат една база за бъдещето на българския волейбол. Този сезон в "Модена", тъй като и със селекцията, за съжаление, започнахме по-късно, нямах възможност да взема никой българин. Тези, които за мен по постове бяха интересни, вече бяха подписали договори, така че тази година в "Модена" ще играем без българин. Но се надявам догодина все пак да мога да взема някой. Винаги ми е било приятно и никога не съм имал проблем с това да работя с българи. Те, когато са в чужбина, се справят чудесно", заяви Стойчев.