Футболната легенда Христо Янев и най-добрият български сноубордист - Радо Янков, ще стартират в лекоатлетическо състезание. Двамата ще бъдат съотборници в щафетния маратон на България – "София Екиден Маратон".

Шестото издание на надпреварата ще се проведе на 6 септември от 9:00 ч. пред ст. "Васил Левски". Събитието се провежда в чест на националния празник – Съединението на Княжество България и Източна Румелия, което символизира и щафетното бягане.

Янков и Янев ще бъдат част от SLS Team, където ще бяга и Милица Мирчева, която е сред най-силните атлетки на маратон в Европа.

Трасето на "София Екиден Маратон" ще премине през част от централните улици и булеварди на столицата. В бягането ще стартират всички елитни български бегачи като Митко Ценов, Шабан Мустафа и Християн Стоянов – световен шампион за хора в неравностойно положение.

Състезанието е единствено по рода си в България. Атлетите са обединени в отбори от по шестима души, които ще изминат класическата дистанция от 42.195 км. Бегачите ще бъдат разпределени на шест поста (5 км+10 км+5 км+10 км+5 км+7.195 км = 42.195 км).

През тази година състезание отново е под патронажа на посолството на Япония. Именно от Азия идва името "Екиден", което е комбинация от думите "пункт" (駅) и "предаване" (伝). За първи път щафетен маратон се провежда именно в Страната на изгряващото слънце.

В състезанието вече са записани над 60 отбора, а регистрацията продължава. Всеки може да премери сили или да бъде в един отбор с част от най-силните спортисти на България. Отборите могат да бъдат изцяло мъжки, женски или смесени.

Записването продължава в сайта на състезанието.