"Има напрежение, има тръпка и няма да крия, че емоцията е доста голяма", заяви най-добрият ни сноубордист Радослав Янков на официална пресконференция преди старта на състезанията от Световната купа в паралелния гигантски слалом и спринткроса, които ще се състоят на 3, 4 и 5 февруари в Банско. 

Очакват се общо около 200 състезатели от мъжете и жените да  в двете дисциплини, сред които и олимпийските шампиони Вик Уайлд (Русия), Патриция Кумер (Швейцария), Ева Самкова (Чехия), Пиер Волтие (Франция) и Джейси-Джей Андерсън (Канада).

Снимка: Lap.bg

България ще бъде представена  от Александра Жекова в спринткроса и Теодора Пенчева в параления гигантски слалом при дамите.

Организаторите от Българската федерация по ски заявиха, че трасетата в Банско, които ще приемат първата Световната купа в България от състезанието по биг еър в София през 2007 г., са напълно готови и остава да бъде сложен единствено стартът.

"Дойде времето и за Световна купа в България. Вчера се шегувахме с треньора ми, че за пръв път ще мога да посрещна световния елит като домакин и да карам пред родна публика. Обещавам да дам всичко от себе си и се надявам да зарадвам хората с успех", заяви Радослав Янков.

Снимка: Lap.bg

"Организирането на състезание в две дисциплиние е голям успех за нас, защото в Банско ще дойде целият световен елит в сноуборда. Има голям интерес към състезанието, което ще бъде предавано на живо по цял свят", заяви президентът на БФСки Цеко Минев.

Събитието ще бъде предавано в цяла Европа, а също така и в страни като Русия и Китай. Организаторите заявиха, че очакват 10 000 души на Бъндеришка поляна в дните на състезанията, като входът за зрители е свободен.

На 31 януари и 1 февурари състезателите ще проведат тренировки на двете писти, а на 2 февруари е квалификацията в спринткроса. Състезанието и при мъжете, и при жените е на 4 февруари. В паралелния гигантски слалом ще се проведат два старта, които са насрочени за 3 и 5 февруари.