Официално Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг завършват утре, но за българите те вече са в историята. Равносметката - 21 участници и нито един медал за трети пореден път на най-големия форум за бели спортове.

Снимка: БОК

Големите ни надежди за силно представяне в сноуборда не се оправдаха. Или поне отчасти. Александра Жекова отново записа най-предно класиране в родната делегация с 6-ото си място в бордъркроса, но очакванията ни за нещо повече претърпяха пълен крах с 19-ото място на Радослав Янков в квалификациите на паралелния гигантски слалом.

Носителят на Големия кристален глобус за 2016 г. логично бе крайно разочарован от представянето си, но изрази позитивизъм, че успехите тепърва предстоят.

"Това, за което най-много ме боли, е как всичкият този труд, хвърлен през последните няколко години, всеотдайността и лишенията се изпариха за няколко секунди на най-важния старт. Всички са се готвили, но само най-добрите успяват. Знам обаче, че нещата не свършват до тук", написа чепеларецът в социалните мрежи.

Биатлонистите ни също останаха твърде далеч от желаните резултати. Най-предно класиране записа Владимир Илиев със своето 19-о място в индивидуалния старт. Другият ни силен състезател - Красимир Анев, който може да се похвали с място в топ 6 на световното първенство миналата година, бе 25-ти в дългата дисциплина. При това само с една грешка при четирите си появявания на огневия рубеж

Снимка: Reuters

След един от стартовете Анев избухна, че ските му са бавни. Изказването му бе като допълнение на твърдението му по-рано, че "българите сме просто пълнеж за големите отбори".

За капак мъжката ни щафета се класира 16-а от 18 отбора, след като бе затворена с обиколка още преди четвърти пост и не завърши. 

Все пак България имаше и своите герои в Пьонгчанг 2018. Владимир Зографски пренаписа родната история в ски скока на олимпийски игри.

24-годишният самоковец се представи изключително силно във финала на малка шанца и завърши на 14-а позиция. Така той подобри с пет места предишното върхово постижение, което се държеше от друг самоковец - Владимир Брейчев, който в Сараево 1984 завършва 19-и.

Снимка: Getty Images

Приятна изненада бе 28-ата позиция на Алберт Попов в гигантския слалом при мъжете при дебюта му на олимпийски игри.