Боян Вачев, който изблъска сръбска атлетка по време на Софийския маратон, вече е на свобода. По-рано днес той бе привикан на разпит в Първо районно управление на МВР.

Името на Боян Вачев стана известно, след като в неделя той избута грубо Оливера Йевтич и тя не успя да продължи състезанието. Действието му предизвика скандал и широк отзвук в медиите.

В късните часове на понеделник, той разпространи позиция, в която твърди, че сблъсъкът не е бил умишлен и отрича да е бил финансово мотивиран от други състезатели.

"Замесихте името ми в множество хипотези за преднамерено нападение над състезател, искам да използвам правото си на отговор като подчертая, че сблъсъкът не е бил умишлен и не съм имал користни цели. Не познавам лично пострадалата Оливера Йевтич и желая да използвам високата Ви трибуна, за да поднеса искрените си извинения към нея и близките ѝ за причинената травма, която в крайна сметка я е възпрепятствала да вземе пълноценно участие в мероприятието. Обществените съмнения, че съм бил финансово мотивиран от трето лице са напълно неверни и дълбоко ме засегнаха, а четейки безбройните послания отправени към мен в социалната мрежа не смятам, че съм заслужил цялата тази дигитална инквизиция. Много съжалявам за злощастната ситуация и моля всеки разгневен от кадрите за миг да се постави на мое място и да разбере, че адреналинът беше много висок, като в комбинация с метеорологичните условия и липсата на професионален опит не беше трудно да изиграе съществена роля в некоординираните ми действия при старта, довели до инцидента, за чиито мащаби разбрах дълго след като се случи. Надявам се за в бъдеще уважаемата организация на Маратон София да съобрази разликата в уменията на аматьори и професионалисти, разделяйки ги и давайки стартово предимство на по-слабите. Желая бързо възстановяване на сръбската лекоатлетка Йевтич и безпроблемни състезания за в бъдеще на всички.", пише в позицията на Боян Вачев.

След инцидента, в интервю за bTV Оливера Йевтич, която е 5-кратна участничка на олимпийски игри, обясни, че не смята постъпката да е породена от конкуренцията и по-скоро вярва във феърплея.

В същото време пред сръбското издание "Ало" Йевтич обвини организаторите на Софийския маратон, че не са си свършили работата.