БФС трябва да върне 144 510,99 лева на държавата за нецелесъобразно изразходване на средства по две програми и един договор с Министерството на младежта и спорта.

Проверката, назначена от министър Красен Кралев на 28 октомври миналата година приключи с това заключение. Футболната централа е запозната с окончателните резултати и е дала обяснения по случаите, съобщава "24 часа".

Проверени са общо 11 договора на обща стойност от 5,642 милиона лева за периода 2015-2018 година. Най-голямата част от сумата е заради договор №36-00-240 от 2 февруари 2015 година, по който са осигурени 818 000 лева за подпомагане на европейското първенство за юноши. От нея 305 000 лева са отишли в ПФСК "Черноморец".

Според изискванията на УЕФА базата е трябвало да бъде на разположение 24 часа дневно. От инспектората са получени три оферти, като е определено, че постигнатата цена на ежедневния наем е пазарна.

Оказва се обаче, че наемът е бил целесъобразен единствено за периода 28 април до 22 май, като тогава изплатената сума е трябвало да бъде 162 234 лева. Разликата от 142 766 лева, които са надплатени на несъществуващия вече клуб трябва да бъде върната на държавата.

Става въпрос за около 3 седмици, в които съоръженията не са ползвани от никого.

Договорът между БФС и ПФСК "Черноморец" е подписан на 27 февруари между Борислав Михайлов и Пламен Киряков. Според Михайлов всичко обаче е било в ръцете на оперативния щаб за европейското, който по това време е бил начело с тогавашния заместник-изпълнителен директор Павел Колев.

По програмата за развитие на детския футбол, която обхваща играчи от 7 до 12 години, БФС е получил 1,344 милиона лева за периода. Извършена е проверка на 591 футболни клуба за получена екипировка. Първоначално 573 от тях са потвърдили, че са получили екипи, топки и сакове за топки. 18 не са били открити или е била отказана среща. След това е била представена допълнителна документация от страна на БФС, от която става ясно, че 17 от тях са си взели всичко. Единствено ФК "Младост 2015" от София официално декларира, че не е взел нищо, въпреки че е участвал на три турнира. Сумата за него е 1744,99 лева, която също трябва да бъде възстановена на държавата.

Според проведените консултации с български и международни фирми за спортна екипировка е установено, че постигнатите цени от страна на БФС са напълно в рамките на пазарните. Оферта с по-ниска стойност не е получена от министерството.

По третата програма за развитие на детско-юношеския футбол, която обхващаше елитните групи U19, U17 и U15, са получени 3,3 милиона лева за лагери и изследвания на играчите. По нея не са открити нарушения.

БФС не е длъжен да прилага Закона за обществените поръчки по случаите, които са свързани с проверката. Предоставени са и критериите, на които е трябвало да отговорят базите за подготовка на състезателите.

Вицепрезидентите на БФС Йордан Лечков и Атанас Фурнаджиев не са лица на висша публична длъжност по смисъла на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, установява проверката. В свързани с техните имена хотели в Сливен и Банско бяха провеждани лагери по тази програма.

За БФС остават два варианта - да приеме резултатите от проверката и да възстанови сумата на министерството, или да не ги приеме и двете страни да решат спора по съдебен път.

Наскоро БФС получи подкрепа от държавата по схемата за подпомагане на бизнеса 60/40. Организацията е взела 51 051.95 лева, показва публикуваният на 28 април списък на работодателите, на които са изплатени компенсации. В него влиза и "Национална футболна база" (1660.73 лева), занимаваща се с управлението на базата на БФС в Бояна.

bTV призовава: останете си вкъщи!