Ветерани, спечелили през годините медали от Световни игри на глухите, поискаха от спортното министерство пожизнени ежемесечни премии.

В момента петима състезатели с увреден слух получават пари от държавата заради спортните си успехи. Още 51 обаче желаят премия. По силата на закона за спорта в момента пари се полагат да медалистите от Дефлимпикс игрите провеждащи се от 2001 г. насам. Всички други, спечелили отличия в по-ранни периоди, остават извън държавната помощ.

Потърпевш от случая е волейболистът Страхил Петров - бронзов медалист от Световните игри на глухите в София през 1993 г.

"За едни и същия игри става дума - Световни. Световното е един спорт. Футбол... волейбол... А в нашите игри се провеждаха преди време на 4 години. Не е ли един спорт? Получава се някаква дискриминация спрямо нас!", споделя Петров.

Отговорът на спортното министерство е в текста на закона, който изрично поставя разлика между игрите на Глухите до 2001 г. и стартиращите тогава Дефлимпикс игри.

"Не коментирам морално или не. Сумите са огромни. От порядъка на 3-4-5-6 хил. лв. месечно. Претенциите за тези суми са ....има 3 души със суми близо до 6 хил. лв. Всеки месец. До живот. И то за участие в Световни игри за глухи, а не както е записано в закона в Дефлимпикс"., каза министър Красен Кралев.

От 2004 г. насам федерацията на глухите е получила то държавата близо 7 млн. лв. за своята дейност, а спортистите еднократни премии за милион и половина.