Промените в Шампионската лига, за които се говореше преди две години, вече са факт. Те засягат както бройката на отборите, които ще започват директно в групите на турнира, така и пътя до тях, влизащите през квалификации, които остават само 6, а не 10. Също така са променени и часовете на мачовете, както и някои формати в квалификациите в Лига Европа. 

За българския шампион има добра и лоша новина. Лошата е, че от новия сезон лидерът в крайното класиране у нас ще трябва да започне участието си в квалификациите в турнира от първи кръг, а не, както до сега - от втори. 

Добрата новина е при евентуална загуба на българския тим в квалификациите за Шампионска лига. Тогава отборът ще може да се присъедини към отборите, които се борят за място в групите на Лига Европа.

26 отбора ще влизат директно в групите на Шампионската лига, като повече от пет отбора от една държава няма как да има, както и досега. 4 отбора ще влизат през квалификациите в Шампионския поток и 2 отбора ще влизат от квалификации на отбори, които не са шампиони в своите лиги.

Снимка: uefa.com

Началният час на мачовете вече няма да бъде 21.45 часа. Срещите ще бъдат в два часови пояса- едните от 19.55 часа българско време, а другите от 22.00 часа.

В групите на Шампионската лига влизат директно победителят от тазгодишното издание, шампионът от Лига Европа, по четири отбора от първите четири страни в ранглистата на УЕФА: Испания, Англия, Германия, Италия; по два отбора от 5-ата и 6-ата страна в ранглистата - това са Франция и Русия, както и шампионите на страните от 7-о до 10-о място: Португалия, Белгия, Украйна и Турция.

Ако победителят в Шампионската лига се класира и като отбор от своето първенство, то свободното място се дава на 11-ата страна в ранглистата (Чехия), която вкарва своя шампион в групите. Ако победителят в Лига Европа се класира за Шампионската лига през своето първенство, освободилото се място се дава на 3-ият отбор в 5-ата по сила Лига в Европа (Франция). Останалите отбори ще минат в двата потока през квалификации за 6 места.

Шампионски поток:
предварителен кръг: шампионите на най-ниските в ранглистата четири страни (Косово, Сан Марино, Андора, Гибралтар) играят минитурнир на елиминиране за едно място

първи предварителен кръг: включват се 33 отбора + победителя от предварителния, които оформят 34 двойки със 17 победителя

втори квалификационен кръг: 17-те победителя от първи и още нови три отбора, оформят 10 двойки

трети квалификационен кръг: нови два отбора плюс 10-те победителя от втори кръг, оформят 6 двойки

плейофен кръг: 6-те победителя плюс нови два отбора, оформят 4 двойки. 4-те победители влизат в групите
* всички отпаднали отбори от предварителния до третия кръг получават право да се включат в квалификациите в Лига Европа. Загубилите в плейофния кръг влизат директно в групите на Лига Европа

Не-шампионски поток:
втори кръг: шест отбора оформят три двойки

трети кръг: пет нови отбора плюс трите победителя от 2-и кръг оформят четири двойки

плейофен кръг: четирите победителя играят в две двойки и победителите в тях влиз ат в групите
* отборите, които отпаднат от третия и плейофния кръг влизат директно в групите на Лига Европа. Отпадналите във втория кръг се включват в квалификациите за място в Лига Европа.

Снимка: uefa.com


Лига Европа:
В груповата фаза на Лига Европа влизат директно по два отбора от държавите, които се намират на местата от 1-о до 5-о в ранглистата: Испания, Англия, Германия, Италия, Франция (общо 10), по един отбор от страните на позиции от 6-а до 12-а: Русия, Португалия, Белгия, Украйна, Турция, Чехия и Швейцария (общо 7), 10 отбора от квалификациите в Шампионска лига (6 отбора от третия и плейофния кръг на не-шампионския поток и 4 елиминирани в шампионския поток).

В квалификациите за място в групите на Лига Европа също има промени. И тук има два потока. Единият е на шампионите на страните, които са отпаднали по пътя към Шампионската лига. Той дава осем места и минава през три кръга. Потокът за отборите, които не са шампиони, а идват като призьори в лигите си или носители на националните купи, дава 13 места. Той обаче минава през пет кръга включително предварителния и плейофния.

Първите мачове в Шампионската лига ще се играят на 26-и юни, а на 18/19 септември започват сблъсъците в групите.

Първите мачове в квалификациите на Лига Европа също са в края на юни, на 28-и, а битките в групите стартират на 20-и септември.