Прокуратурата в Сан Исидро, област Буенос Айрес, повдигна много сериозни обвинения към личния лекар на Диего Марадона - д-р Леополдо Луке.

Според разследващите, за легендарния футболист не са полагани нужните грижи след операцията за отстраняване на субдурален хематом в мозъка, и именно това е довело до смъртта му на 25 ноември.

Той почина от сърдечен удар в дома си, в който се възстановяваше след интервенцията.

Снимка: Reuters

Малко след смъртта на Марадона, към Луке бяха отправени обвинения за небрежност при лечението на неговия пациент, а в края на миналата седмица полицията претърси домовете и лекарските кабинети на Луке и психиатъра на "Божията ръка" - Агустина Косачов.

Пред аржентинските медии Луке заяви, че Дон Диего не слушал никого и смесвал лекарствата с алкохола. В последните си дни Марадона бил депресиран и не искал да говори дори с най-близките си.

Вестник "Ла Република" публикува откъси от първия доклад на прокуратурата, от който става ясно, че от Луке ще се търси наказателна отговорност за действията му.

Снимка: Reuters

"Никой не се е грижил за пациента, има наличие на подсъдни действия и сериозна небрежност от страна лекарите. Пациентът не е бил под наблюдение, не е бил под постоянен медицински контрол, какъвто състоянието му е изисквало. Не е взимал никакви лекарства за сърцето. Без никакво съмнение, негов лекар е бил д-р Леополдо Луке. Той е бил отговорен за липсата на адекватна домашна грижа за пациента, която е била тотално неорганизирана. Пациентът му се е доверявал напълно", се казва в доклада на прокуратурата.

Снимка: Getty Images

Отбелязва се още, че Марадона е бил труден пациент, но че въпреки това той е трябвало да получи нужните грижи, дори и против волята си.

Прокуратурата описва д-р Луке като човек, който е обичал Марадона и е искал да остане в историята като лекаря, който е спасил неговия живот.