Нищо качествено и интригуващо в света на професионалния бокс не може да се случи, ако в него не е замесен британец (Англия е считана за родина на съвременния бокс - б.а.). Така е и с колоритната боксова гала с участието на Тервел Пулев, която е в петък (29.01) в бившата столица на Танзания Дар ес Салаам.

Идеолог на събитието в Next Door казино - място, което е считано за домакин на най-мащабните музикални карнавали и ди джей партита в Африка, е Скот Фарел. Англичанинът е основател на промоутърската компания Global Boxing Stars (основава я през март 2019 г. - б.а.), която към момента, представлява над 50 професионални бойци в целия свят.

Амбициозният англичанин неслучайно избира да позиционира фирмата си в четвъртата по богатство африканска държава - считаната за родина на диамантите - Ботсвана (преди Ботсвана, в списъка с най-богатите страни в Африка са само остров Мавриций, Южна Африка и Намибия - б.а.).

Целта на Фарел е да превърне Африка в конкурентен и атрактивен пазар за провеждането на значими битки в света на професионалния бокс, каквито от десетилетия са Европа, Америка, а отскоро и Близкият изток. Освен това, британецът е твърдо решен в следващите няколко години африканци да окупират световните титли в различните категории и да наложат Африка сред най-големите боксови сили на планетата.

Галата на Пулев всъщност поставя началото на серия от шест подобни мероприятия, които ще се проведат на континента под егидата на Скот Фарел и Global Boxing Stars до края на годината. Опитът на Фарел пък е забележителен. Той има зад гърба си 25 години в промотирането и в организирането на гали за бойни спортове и предимно за бокс из целия свят, но допреди година - предимно в Азия.

През 2019-а, Фарел е избран за промоутър на годината на Световния боксов съвет (WBC). Наградата печели заради серия от боксови гали, които провежда на азиатска земя, тогава все още начело на другата си промоутърска компания - Ringstar. Нейните основи той полага през 2017-а, след като години наред вече живее за постоянно в Сингапур. Ringstar пък държи правата и защитава интересите на най-добрите професионални боксьори в света.

В периода 2019-2021 Ringstar и Скот Фарел извеждат петима боксьори от Азия до световните титли в отделните версии и категории. През това време боксовите мачове под егидата на компанията генерират повече от 500 милиона гледания в над 40 страни от всички краища на земното кълбо.

Скот Фарел е считан за еквивалента на хитрата лисица и промоутър на Антъни Джошуа - Еди Хърн на азиатския и африканския пазар за промотиране на спортни събития. Изключително прозорлив, находчив и пробивен. Двамата с Хърн поддържат отлични взаимоотношения и зад гърба им стоят пет боксови гали, проведени с общи усилия в азиатския регион. Самият Фарел е много близък и с легендарния промоутър на Кубрат Пулев и бивш импресарио на Майк Тайсън - Боб Аръм от Top Rank, а от няколко години върти общ бизнес с другата промоутърска компания, която защитава интересите на братя Пулеви - американската Epic Sports.

Това е и причината Кубрат и Тервел Пулеви да бъдат посрещнати като герои при първото си стъпване в Танзания във вторник през нощта, а в плановете на организаторите Тервел фигурира и в следващите им боксови гали до края на 2021-а на територията на Африка.

Да, Скот Фарел очевидно си живее царски в Ботсвана, но не търгува с диаманти в родината на диамантите. Изборът му на Танзания като дестинация за организиране на Rumble in Dar също не е случаен, а се основава на факта, че в тази страна правителството е забранило със закон да се коментира за коронавирус, населението живее в информационно затъмнение за световната пандемия, никой не носи маски, никой не се реди на опашка за ПСР-тестове.

Маски обаче се носят навсякъде другаде по света, включително и в повечето останали държави в Африка. Нюхът на Скот Фарел и в тази насока се оказва на висота и той основава още една своя компания - Farell International Technology, която изобретява собствена марка предпазни маски със специфичен филтър - уникалните по рода си NanoWave Face Mask. Продажбата им предизвиква истински фурор в Африка и в Азия, а от няколко месеца този тип маски се продават и в Америка.

"Управлявам с огромна страст и размах и трите си компании. Всяка една от тях е подчинена на определена цел. През годините много пъти са ме питали: Ти какво правиш? Винаги съм имал един отговор: Аз правя само неща, които имат цел", признава Скот Фарел, който в петък вечер ще видим близо до ринга, когато дойде време на него да се качи и Тервел Пулев за битката срещу намибиеца Викапита Мероро в полутежка категория.