Кътман. Дума, образувана от cut (срязвам) и man (човек). Професия, която нашумя покрай страховитата аркада, която разцепи лицето над лявата вежда на Кубрат Пулев по време на победата му срещу Богдан Дину. 

В четвъртия рунд експертът, който изпълнява тази роля в щаба на Кобрата - Руди Ернандес, сътвори истинско чудо. Той не просто остави българския боксьор в мача Пулев, а да го задържа работоспособен и бе с ключова роля за последвалия нокаут в седмия рунд.

Какво върши кътманът

Той е на линия в почти всички бойни спортове. Задачата му е да тренира всички отворени рани. Накратко – да направи така, че боецът да се върне на ринга и за следващия рунд. Да спре кръвта му, да възстанови зрението му.

С колко време разполага

В бокса - само 50 секунди. За това време кътманът трябва да върне боеца в играта. Да прецени сериозността на аркадата, за да предприеме нужните действия. Ако аркадите са повече от една, става още по-сложно. Освен всичко трябва да остане незабележим и да не пречи на указанията на треньора.

Българският експерт

Евгени Василев е дългогодишен кътман на националния отбор по бокс и един от най-важните членове на екипа на Кубрат Пулев. Той е категоричен, че в основата на победата на Кобрата е брилянтната работа на Руди Ернандес – специалист, смятан за светило в занаята. Зад гърба му са близо 30 години стаж и майсторите от неговия калибър се броят на пръсти.

„Руди си свърши работата перфектно. Беше ужасно важно Кубрат да не позволява на Дину да го удря отново на същото място. Руди имаше по-малко от 50 секунди, за да реагира адекватно. И го направи”, подчерта Василев.

Тънкостите на занаята

Той е категоричен, че тази професия се учи на терен: „Тънкостите са няколко. Обработването на раната трябва да стане много бързо, но и качествено. При евентуален повторен удар аркадата може да се разкъса. Професионализмът на кътмана се крие в светкавичната преценка как да овладее раната. При грешно решение тя може да се отвори още по-страшно. В секундите удара потта по лицето на боксьора никога не трябва се забърсва. Тя само се попива с леки движения, за да не навлезе в раната”. Когато аркадата е обработена, се слага марля. Тя също е специална – кръвта трябва да се спре в рамките на 20 секунди. Добавя се адреналин и вазелин, които запечатват раната. Функцията на адреналина е да стесни кръвоносните съдове".

Как се става кътман

„Професията се учи се по време на боя - в тренировъчната зала е лесно, защото там не си ограничен във времето и можеш спокойно и внимателно да си свършиш работата. Но по време на боя имаш 50 секунди. За това време трябва да върнеш боеца в играта”, разкрива Василев.

Точно това видяха зрителите в мача на Кубрат Пулев в събота срещу неделя. За да дойде 14-ата победа с нокаут, „незабележимият” Руди Ернандес се превърна в герой. Лицето и ръцете му не трепнаха, а очите му излъчваха сигурност.