Членът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса - проф. Тодор Кантарджиев, ще стиска палци за "Левски" на предстоящото този следобед дерби срещу ЦСКА от първия кръг от плейофите на Първа лига. Срещата на националния стадион "Васил Левски" започва в 16:15 ч.

Директорът на Центъра за заразни и паразитни болести призова феновете да не се събират на групи по трибуните и да не се прегръщат при отбелязването на гол, за да се предпазят от COVID-19.

 "От дете съм на Сектор "Б". Да ви кажа и тогава пеехме, събирахме се, прегръщахме се и се целувахме. Сега е хубаво един-два месеца това да не се прави.", каза проф. Кантарджиев пред bTV.

За двубоя между "червени" и "сини" е позволено стадионът да бъде пълен на до 50% от капацитета му. На трибуните могат да присъстват 18 000 души.

"На футболните стадиони, когато са много хора, когато са в много близък контакт, и когато се радват заедно, прегръщат се и се целуват, поздравявайки любимия отбор, е възможно да стане заразяване".

"Най-важното е никога на трибуната да не отива човек, който е с температура, с болки в гърлото, с кашлица и хрема. Въпреки че нашите запалянковци са всеотдайни - по-добре пред телевизора, за да не рискуват здравето на приятелите си."

"За реда на стадионите следят организаторите, а РЗИ обикновено консултира организаторите на спортни състезания какво трябва да се направи. Най-важно е хората да имат самодисциплина - да пазят себе си и приятелите си."

"За футбола... места по трибуните бол. По-добре редки групички и по-добре да не се събират по 20 души да се целуват при всеки гол. Слава Богу, че няма толкова голове... от медицинска гледна точка", добави с усмивка професорът.