За анаболния стероид станозолол се счита, че изчезва от организма за около 10 дни. Младите хора, особено спортистите, обаче пренебрегват неговите странични ефекти и различните последици за органните системи. Това заяви пред bTV проф. д-р Каролина Любомирова - токсиколог от Медицинския университет.

Разследването ни как станозололът, забранен от 47 години за употреба в спорта, е попаднал в организмите на тримата плувци от националния отбор - Светлозар Николов, Здравко Баблаков и Благой Панайотов, продължава.

"Това, което младите хора, особено спортистите, пропускат за неговото въздействие са, страничните ефекти и различните последици върху органни системи - увреждане на черния дроб, повишаване на холестерола и други. Като повечето химични вещества в организма, анаболните също се метаболизират. Така че зависи как са приемани – дали през устата или венозно. Когато се приемат през устата – те преминават през устата и съответно се отделят през урината и урината засега е най-добрият начин за изследване, тъй като наличието на вещество може да се установи до 10 дни след приемане."

"Зависи от индивидуалните особености на организма и в кръвта може да се установи самото вещество, докато в урината то вече е метаболизирано в черния дроб, така че по-дълго време остава в урината, докато в кръвта остава за по-кратко. За станозолола конкретно се счита се, че за около 10 дни изчезва от организма."

"По начало тестостерон се произвежда и има в организма, така че има една норма, която съществува. Над нея става ясно, че има прием на вещество от външни източници. И е малко вероятно в пасти за зъби или в други храни. Така, че тези стойности, които са завишени и тревожни – са вследствие на прието външно вещество. Ако той функционира нормално е за определен период, ако той е стимулиран, тоест приеман е и друг път – ензимните системи по-бързо преработват това вещество и ще го отделят от организма."