България е една от държавите учредители на Международната асоциация за университетски спорт (ФИСУ), сега обаче тази дейност в страната ни е почти напълно загърбена, държавата не помага, а професор Константин Анастасов, който дълги години е бил вицепрезидент на ФИСУ, застана пред камерата на „Зона Спорт”, за да сподели какви са проблемите на университетския спорт в страната ни.

Проф. Анастасов се занимава с университетски спорт вече повече от 60 години. Разказва за началото на ФИСУ, когато бюджетът на организацията е бил едва 56 паунда. Сега през там минават стотици милиони, а организацията е далеч по-ефективна от МОК, казва професорът. Ние обаче от години не обръщаме внимание на университетския спорт, а топката се прехвърля от едно към друго министерство.

 

Какви са проблемите на университетския спорт и има ли го изобщо в България е момента?

Засягаме една много болезнена тема за мен, защото дълги години бях вицепрезидент на световната организация по университетски спорт и сега съм почетен член. Като такъв съм обиколил целия свят. Спортът в университета се счита като една от основните части на културата. За съжаление у нас спортът постепенно се превърна в източник на пари и прибиране на разни спортни бази от хората, които са заинтересовани от това. С право мога да кажа, че в Европа поне ние сме на последно място по университетски спорт.

Каква е причината за това?

Причината е, че в България университетският спорт не е политика на държавата. Преди две седмици случайно, не знам как, ме бяха поканили на едно съвещание в Народното събрание, на комисията по младежта и спорта. Аз много се зарадвах и казах същото, което казах и на вас сега. Изтъкнах, че се прехвърля отговорността от едните на другите. Ако има постижения във високото спортно майсторство, Министерството на младежта и спорта казва, че е тяхна заслуга. Министерството на образованието се задоволява само с лозунги и изтъква, че няма пари, няма бази, което е една абсолютна лъжа.