Бившият президент на Българския футболен съюз Валентин Михов е бил нападнат и пребит в София през изминалата нощ, научи bTV.

Инцидентът е станал в квартал "Младост" около 1:00 ч. след полунощ. Михов разказа, че е бил нападнат пред жилищния си блок от повече от двама души. Те са били маскирани. Удрян е с ръце и лост, по неговите думи. Сигналът до МВР е подаден от съпругата му.

"Между блоковете се прибирах. Има една тъмна част и там отзад в гръб ме нападнаха и това е", беше лаконичен той.

В момента 66-годишният Михов се намира във Военномедицинска академия, без опасност за живота. Има фрактура на един от пръстите. 

Той определи атаката като "Футболно предупреждение преди предстоящия конгрес на БФС". Изборите за нов президент на централата трябва да се състоят на 11 декември. Тогава ще бъде избран наследник на подалия оставка в края на 2019 г. Борислав Михайлов.

Извършителите на побоя се издирват от полицията.

Валентин Михов е една от емблематичнити фигури в българския футбол през последните 30 години. Той е президент на Българския футболен съюз в периода 1993-1994 г. По време на неговото управление националният отбор се класира за световното първенство в САЩ и достига до 4-ото място.

Снимка: Lap.bg

Михов е бил президент на ЦСКА в периода 1991-1993 г. Тогава тимът става Шампион на България (1992 г.) и носител на Купата на страната (1993 г.).

Заемал е президентския пост на Българската професионална футболна лига (1991-1993 г. и 1996-2010 г.). От 2007 до 2011 г. е член на борда на директорите на Европейската професионална футболна лига.

От февруари 2018 г. е член на Изпълнителния комитет към БФС.

Валентин Михов е отличен с най-високото държавно отличие през 2010 г. - орден "Стара планина", за изключителен принос в областта на физическото възпитание и спорта.