Националният отбор на България по волейбол записа пети успех в Лигата на нациите и запази мястото си в турнира. Момчетата на Силвано Пранди победиха САЩ с 3:1 (21:25, 25:19, 25:23, 25:23) в зала "Колодрума" в Пловдив.

За "лъвовете" успехът е втори пореден, след като в предишния кръг се наложиха драматично с 3:2 над Германия.

След края на мача селекционерът на тима Силвано Пранди бе доволен от включване на опитните Виктор Йосифов, Теодор Салпаров и Николай Николов, които са повишили качеството на отбора.

Снимка: Lap.bg

"С включването на играчи като Виктор Йосифов, Ники Николов и Теодор Салпаров се повиши качеството на нашия отбор, това са доказани играчи. Напълно естествено е да се получи подобрение в някои елементи заради тяхното участие. В представянето на американците през първия гейм имаше доста високо ниво на взаимодействие между посрещане и атака, което след това се промени. Очевидно ние сме успели да ги поставим под затруднение и явно като цяло сме играли по-добре от тях", заяви след победата над САЩ Силвано Пранди.

"Също така трябва да се отбележи и израстването, така да се каже, на Цецо Соколов, който направи впечатляващ мач, най-силния си, откакто се присъедини към нас в Лигата на нациите. Има почти 70% успеваемост на атака, което е наистина впечатляващо за състезател на поста диагонал. В същото време трябва да споменем и някои пропуски, някои проблеми в играта, които ми дават повод за размисъл за това, което ни предстои като работа през следващия месец. Но пък гледайки нашия отбор да играе по такъв начин, у мен се увеличава вярата, че можем да постигнем крайната си цел. Трябва да отбележа някои чисто технически данни от мача, които за мен са много важни. Първото е нашият все още нисък процент на взаимодействие между нашето посрещане и атаката. И ако това беше негативната част от статистическите данни, то трябва да отбележа и нещо позитивно. В крайна сметка се оказа, че сме имали една топка повече от американците във фаза контраатака, тоест сме спасили една топка повече от тях в защита - нещо, което обикновено е типично за тях", допълни наставникът.

Снимка: Lap.bg

Днес "лъвовете" ще се изправят срещу Иран в зала "Колодрума", отново от 20:40 ч.

"Не очаквам изобщо по-лесен мач заради факта, че Иран вече се е класирал за финалната шестица. На практика може да се каже същото и за нас, тъй като с победата над САЩ ние си запазихме мястото в Лигата на нациите. За нас едно нещо е ясно - ще играем във всеки мач за победа. Дали те са се класирали, дали ние сме се спасили - това остава на заден план. Ние ще играем само за победа, за себе си, за България и за тази публика. Атмосферата в залата беше страхотна. Можем само да благодарим на феновете в Пловдив и на феновете в цяла България, че създадоха такова невероятно усещане за нас в залата", завърши Пранди.

Снимка: Lap.bg

"Усещането да се завърна за този мач и тази победа е уникално. Емоциите бяха супер, защото залата се напълни. За първи път Пловдив посреща такъв голям волейболен форум. Голямо браво и благодарност за всички хора, които дойдоха да ни подкрепят. Смятам, че им се отблагодарихме с добра игра. Тя може да не е толкова красива, но когато донесе победа, всички сме щастливи - и фенове, и ние. Самочувствието идва с победите. Надявам се от мач на мач ще покачваме нивото на играта си, защото наистина сме далече от целите, които сме си поставили. Ако играем така, нямаме шанс срещу Бразилия и мачът ще свърши много бързо. Но сме наясно със състоянието си и с нуждата от подобрение. И аз, и Виктор, и Ники играхме първи мач. Ники не беше играл от шест месеца, аз и Виктор - от три месеца. Имаме още какво да даваме на отбора, но полека-лека нещата ще се случват. Затова тези три мача в Пловдив са много важни.", добави Теодор Салпаров.