Разпределителят Георги Братоев сам е пожелал да не пътува с националния отбор по волейбол за европейската квалификация в Израел. Това разкри селекционерът Силвано Пранди преди заминаването на тима.

"След една седмица тренировки и след вторите две контролни срещи, които изиграхме със Северна Македония, имахме разговор с Георги Братоев и му обясних, че Георги Сеганов е в по-добро състояние от него и той ще бъде моят първи избор за квалификацията в Израел. Първата му реакция беше, че е съгласен с мен, но все пак ми каза, че иска да помисли една вечер. На следващия ден ми сподели, че не е достатъчно мотивиран да бъде втора опция на този пост. Това е негово право и аз му благодарих за усилията, които е положил", каза Пранди на летище София.

Снимка: Lap.bg

"Аз съм свикнал да взимам подобни решения и да преценявам нещата, след като приключи даденият турнир. След приключването на квалификациите ще си направя своите анализи чисто от спортно-техническа гледна точка и чак тогава ще мога да кажа какво ще се случва в бъдеще".

"Ситуацията с Николай Николов е доста по-различна от тази с Георги Братоев. Той от самото начало на този подготвителен лагер беше в добро физическо и ментално състояние, но в последните дни получи болки в кръста. Той има такъв проблем отпреди, опитахме да го съхраним, пропусна част от последните тренировки, но не успя да се върне на такова ниво, в което да играе и да е полезен", добави италианецът.

Капитанът Цветан Соколов е уверен във възможностите на тима и вярва, че "лъвовете" ще спечелят квалификацията.

"Не бих казал, че нещо ме притеснява преди заминаването за квалификациите. Напротив, радва ме, защото много от момчетата, с които бяхме заедно, показват израстване. Това е много голям плюс за националния отбор и мога да бъда само щастлив, а не притеснен. Отиваме с голяма мотивация и спокойствие, които са добри показатели за нашия отбор. Нека първо да пристигнем и да направим една тренировка, защото се започва с тестове, няма да може да се излиза от хотела, залата е до него. Така че, общо взето, ние няма да мърдаме на друго място извън хотела и залата.", каза Соколов.

"Не е много приятно, но е такова за всички. Няма кой да ни чуе, ако се оплакваме. Наистина тежи, защото не можеш да се разходиш и да подишаш чист въздух, но ние отиваме там да си свършим работата, а не да мислим за странични неща. Нашата работа е да се класираме за европейското първенство."

Снимка: Lap.bg

"Аз съм оптимист и не би трябвало да се притесняваме. Знаем си възможностите, истина е, че не сме гледали какво представляват другите отбори, но все пак аз гледам положително на нещата и се надявам да няма изненади. Ще се постараем", добави диагоналът преди заминаването за Израел.

Квалификациите за европейското първенство ще се проведат между 12 и 17 януари в Израел. "Лъвовете" трябва да се изправят два пъти срещу домакина и тима на Австрия. Само първият в класирането ще си осигури място на шампионата на Стария континент.