Поляк спечели колоездачната Обиколка на България за първи път от 2004-а година насам. 67-мият тур на страната приключи днес в Бургас при незапомнени в историята на надпреварата горещини.

26-годишният Патрик Стош от отбора на "Востер" триумфира с жълтата фланелка на водач в генералното класиране и след финала в Бургас.

Етапът с дължина 111 км от Сливен до Бургас ще се запомни с невиждана жега, на места усещана като 40 градуса по нагорещения асфалт.

Втори в крайното класиране стана италианецът Алесандро Барони от "Галина Колозио", който облече и бялата фланелка за най-добър млад състезател. Зелената фланелка за най-добър спринтьор пък отиде при гръцкия опитен бегач Харалампос Кастрантас.

Малко не достигна на състезателите на френския "Нипо Делко Уан Прованс", чийто треньор е трикратният шампион Христо Зайков, да спечелят Обиколката. В тима освен победителят в етапи от "Тур дьо Франс" и "Джиро Д'Италия" Рамунас Навардаускас са и четирима български колоездачи.

"Вярвам, че от следващата година Обиколката на България наново ще тръгне да се развива с повече етапи. Участието на всичките български състезатели, всеки на своето ниво, мисля, че е един плюс за колоезденето в България и дай боже да тръгне нагоре пък към световното колоездене.", каза Христо Зайков.

Надпреварата, завърнала се след двугодишно отсъствие от международния календар, премина без нито една положителна проба за коронавирус.