Някои от най-великите имена, белязали историята на българския женски баскетбол, бяха почетени днес в столичната зала "Универсиада". Церемонията, част от тържествата по случай 100 години баскетбол у нас, се проведе на полувремето на мача между националните отбори при кадетките до 16-годишна възраст на страната ни и на Северна Македония – двубой от европейското първенство Дивизия Б.

Награждаването на легендите започна с минута мълчание в памет на великата Пенка Стоянова, която ни напусна вчера на 69-годишна възраст. След края му младите ни надежди U16 си направиха обща снимка с едни от най-ярките български баскетболистки в историята.

На паркета излязоха легендите Петкана Макавеева и Надка Голчева - лидери на славния тим на "Левски Спартак”, спечелил Купата на европейските шампионки в Будапеща през 1984 г., както и на два пъти втората по значимост купа в европейския клубен баскетбол - тази в памет на напусналата без време този свят, след тежко боледуване, звезда на италианския баскетбол Лиляна Ронкети.

Голчева и Макавеева са двигателите на "сините", които триумфират с трофея "Ронкети" в две поредни години: 1978 и 1979 г.

Връх в историята на женския ни баскетбол са сребърните медали от олимпийските игри в Москва през 1980 г. Форум, където Надка Голчева и Петкана Макавеева отново водят българските редици. Това е състав, който години по-рано е завоювал бронз от олимпийските игри в Монреал 1976-та и по това време диктува модата в този спорт не само на Стария континент, но и в световен мащаб.

Днес в зала "Универсиада" публиката получи уникалната възможност да се срещне на живо и с две икони от прочутата пернишка школа на „Миньор” - ненадминатата Пенка Методиева и сърцатата Евладия Славчева. Пенка Методиева е гард на държавния ни тим и в Монреал, и в Москва, а уви, след края на нейната кариера, в живота ѝ следват години на нищета и тя е принудена да продаде безценните си отличия. На клубно ниво Методиева има сребро в турнира за купа "Ронкети" с Миньор през 1977 г.

Евладия Славчева е дългогодишен капитан на националния отбор, след ерата на Методиева, Голчева и Макавеева, като едва 20-годишна, тя стъпва на почетната стълбичка в Москва.

На терена тази вечер дефилираха още няколко "златни момичета" от игрите в Монреал 1976 и Москва 1980 - Гергина Скерлатова, Маргарита Щъркелова, Мария Стоянова, Снежана Михайлова, Тодорка Йорданова и Ваня Дерменджиева. Тук бе и Нина Хаджиянкова - носителка на КЕШ с „Левски Спартак” и дългогодишен плеймейкър на националния отбор през 80-те и 90-те години на миналия век, носител на медали от европейски първенства и на призови места на световни първенства.

Присъстваха още Елена Кафалиева, Диана Брайнова, Мариана Чобанова, Мариана Иванова, Жасмин Капралова, Лалка Хорозова и Кремена Балканджиева. Редом с тях застанаха и двамата треньори - Иван Лепичев - дългогодишен помощник на непрежалимия Иван Гълъбов начело на България и наставник, по чието ръководство страната ни стигна за последен път до медал от европейски първенства - бронз във Варна през 1989-та, както и Димитър Сахаников.

За церемонията не успяха да се завърнат от Франция три от примите на женския ни баскетбол - Силвия Германова, Мадлена Станева и Костадинка Радкова. Трите са носителки на КЕШ с “Левски Спартак”, а Германова е олимпийски вицешампион от Москва.

За тържеството обаче намери начин да отскочи до родината друга голяма фигура - Радмила Василева - част от славния тим на "Левски Спартак", покорил Европа през 1984 г.