Българският и европейският баскетбол потъна в скръб дни след Коледа и преди Нова година. На 89-годишна възраст от този свят си отиде Валентин Лазаров - един от четиримата родни представители в Залата на славата на Международната баскетболна федерация (ФИБА). Той беше приет през 2013 г.

Лазаров е един от най-уважаваните представители на съдийството. Починал е след кратко боледуване, съобщават от Българската федерация по баскетбол.

Той е роден е на 05 октомври 1931 г. в София. Играе и носи капитанската лента в тима на Софийската политехника в периода 1949-1954 г.

През 1950 г. става съдия, а от 1958 до 1983 г. ръководи международни срещи от календара на ФИБА. Рефер е на над 440 международни мачове и финали на световни, европейски, африкански и азиатски континентални първенства, финали и финални турнири за Купа "Корач", Купа "Ронкети", Купа на европейските шампиони. Има 10 участия на олимпийски игри.

Снимка: fiba.com

От 1980 г. е един от най-уважаваните и ценени инструктори на ФИБА, като провежда над 330 съдийски семинара в 116 страни. Комисар на Централата е между 1983 и 2007 г. От 1976 г. е член на Техническата комисия на ФИБА, между 1992 и 2005 г. е в официалният орган, който тълкува правилата на играта за световната централа. Автор е на 2 книги за баскетболното съдийство и множество статии по темата. През 2002 г. получава и Баскетболен Оскар от ФИБА, а през 2006 г. ФИБА Африка му връчва приза „Абд-Ел-Азем Ашри“.

През 1962 г. е избран за Най-добър съдия в Европа. Получава званието Почетен съдия на ФИБА през 1976 г. Носител на най-престижните отличия в българския баскетбол – "Златна свирка" и Приз за изключителни заслуги към българския баскетбол. Той е почетен гражданин на София и от 2005 г. е Почетен председател на баскетболната съдийска комисия.

Снимка: fiba.com

Два пъти е носител на почетен знак „За особени заслуги“ на Българския съюз за физкултура и спорт. Награден с Купата на ФИБА за „Изключителен принос в баскетболната игра и баскетболното съдийство“ през 2002 г.

"Мъката от загубата е голяма! Той бе институция не само в българския, но и в европейския и световния баскетбол. И днес името му е една от емблемите, когато става дума за български баскетбол по света", сподели президентът на БФБаскетбол Георги Глушков.

Снимка: Lap.bg

Останалите родни представители в Залата на славата на ФИБА са съдията Артеник Арабаджян и двама от легендарните ни играчи - Ваня Войнова и Атанас Голомеев.