Мениджърът на националния отбор по плуване Кристиян Минковски, който реално е главен треньор, е поискал 30% от наградните фондове и премиите на състезателите от представителния тим. Той заявява това в общия чат с най-добрите български състезатели в края на миналата година, пише "България Днес".

Малко по-късно Минковски се усеща и решава да изтрие съобщението. Следва ново с подобен текст: Процент от наградния фонд е редно за треньорския екип, доктора и НПЛ. Давайте предложения", обръща се Минковски към всички национали, сред които са рекордьорите Антъни Иванов, Йосиф Миладинов, Калоян Лефтеров, Диана Петкова, Йордан Янчев и др.

Думите на мениджъра наливат още повече сол в огромната рана, която зейна във федерацията по плуване след скандала с положителните допинг проби на Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов.

Снимка: България днес

"Не съм чувала някъде в целия свят селекционерът на национален отбор във футбол или баскетбол да взема от премиите на състезателите", коментира скандалното съобщение бившата националка Екатерина Аврамова. - "Той нали получава заплата?".

Екатерина Аврамова даде конкретен пример по време на нейно участие на турнира "Блек Си Къп" във Варна с награден фонд.

Снимка: БГНЕС

"С най-добрата българска плувкиня на гръб Габриела Георгиева се състезавахме за първото място. Тогава аз спечелих", - добави Аврамова. - "Състезанието беше в две графи. Едната включва международните състезатели. Другата само българските. Тя взе от международното награден фонд за второто място. От българските състезатели получи за първо. Пред очите ми Кристиян Минковски отиде и си взе едното пликче, което Габриела получи".

"България Днес" се свърза с мениджъра на националния отбор. Той отказа да коментира съобщението в чата и вземането на процент от наградния фонд на плувците.

Снимка: Lap.bg

Екатерина Аврамова: Президентът се оплете в своите лъжи

Екатерина Аврамова е сред най-успешните български плувци през последните години. През 2014-а тя взе решение да се състезава за Турция, след като счупи многократно националните рекорди на България. 29 годишната специалистка в гръбните дисциплини беше една от първите, които застанаха зад далите положителни проби за допинг национали.

- Катя, какво е мнението ви за поведението на федерацията по плуване след положителните допинг проби?

- Пресконференцията беше комедия, трагедия и драма. Президентът на федерацията Георги Аврамчев се оплете многократно в своите лъжи. Не чухме никакви доводи и обяснения от останалата част от екипа с изключение на адвоката, който обвини всички нас, че подронваме името на федерацията.

- В записа на "Би Ти Ви" Аврамчев казва, че можел да скрие състезатели, ако от федерацията им давали допинг. Какво е вашето тълкуване на тези думи?

- Бях зашеметена, когато чух записа. Оказва се, че те могат да манипулират допинг пробите и да им казват кой може да бъде тестван и кой не. Обадих се на моя треньор, за да му разкажа. Той ми припомни случка от март 2013 г. Дойде с мен на републиканското първенство. Направих няколко национални рекорда на състезанието. Съобщи ни се, че ще има допинг контрол. Нямах никакъв проблем. Отидох в стаичката да дам урина между две дисциплини. Изсипах я в две шишенца за "А" и "Б" проба. Тогава ми казаха, че мога да си довърша другата дисциплина и след това да попълним остатъка от документите и да затворим пробите. Дала съм хиляди допинг проби. Навсякъде се извършва започнатата процедура. Тогава моят треньор каза "не". Затворихме пробите и написахме документите по възможно най-бързия начин. Чувствам се огромна късметлийка, че нищо лошо не се е случило.

- Последната версия е саботаж. Мина се през паста за зъби и вафли.

- Попаднах на състезанието в Бургас, което се провежда тази седмица. Питаха директно в жива връзка треньорите за тяхното мнение. Никой не излезе да обяви, че това не е правилно. Един каза, че не трябвало да се вдига гюрултия. Всички ги е страх, но не разбирам защо. Често се случва всички да негодуват и говорят. Когато трябва да станат и да застанат един за друг, да кажат- това не може да продължава, тогава те си мълчат.

- Говорих преди два дни с друга плувкиня. Тя разказа как в нейния клуб са й давали станозолол, сложен в капсула на друго лекарство. Какво говори това за българското плуване?

- Болни амбиции. Ще дам друг пример. Февруари 2009-а заминах за Англия с еднопосочен билет. Края на март имаше републиканско първенство в България. Тогава направих първите три национални рекорда за жени, които не бяха подобрявани повече от 20 години. Плувайки три дисциплини, моят първи треньор Жорж Станкович дойде при мен. Каза: "Кате, какво са ти давали?" При това изречение онемях. Защо някои смятат, че за добрите резултати в плуването трябва да си със забранени медикаменти?

Въпроси на Екатерина Аврамова към федерацията

Снимка: Lap.bg

- Къде са баркодовете от използваните хапчета?

- Не е ли редно при подобен скандал да се вземат кръвни проби от всички национали?

- Къде е списъкът с националния отбор? Кои състезатели са в него и какви са правилата да влезеш?

- Защо при проверки на националния отбор в списъците е имало липсващи лица, тренирали на същия лагер?

- Защо Кристиян Минковски съвместява длъжността мениджър, треньор на националния отбор и треньор на клуб "Дамини" по едно и също време?

- Защо ръководството се появяват мъртвопияни на международни и вътрешни състезания?

- Заще не се дават витамините на всеки поотделно?

- Защо състезателите са задължени да тренират на централизирана подготовка и са заплашвани?

- Защо на националите не се води трудов стаж и не им се плащат осигуровки?