Пореден допинг скандал разтърси българския спорт няколко месеца преди олимпийските игри в Токио. bTV разкри, че националите по плуване Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов са дали положителни проби за архаичния медикамент станозолол.

Какво връщност представлява този медикамент

Станозололът, познат и като Стромба, често се продава на таблетки под името Винстрол или в инжекционна форма (ампули или флакон) като Винстрол Депо. Той е синтетичен анаболен стероид - производен на дихидротестостерона. Отдавна е в забранената листа на Световната антидопингова агенция (WADA) и спортистите избягват да го употребяват, тъй като съвременните тестове го улавят повече от 6 месеца след ползването му.

Станозололът е обект на употреба без медицински контрол в бодибилдинга и фитнеса - поради бързото натрупване на мускулна маса и сила, комбинирано с едновременно намаляване на телесните мазнини. Това е причина за неговото наличие в част от хранителните добавки, често в количества по-големи от упоменатите.

Винстролът е разработен още в далечната 1962 от Winthrop Laboratories и е препарат, одобрен за употреба при хора от FDA (Агенция за контрол на храните и лекарствата в САЩ). В началото се използвал основно при животни, но впоследствие е навлязъл и в хуманната медицина. Препаратът е разработен с цел лечението на анемии, наследствен ангиоедем и по-бързо възстановяване след операции. Използва се най-вече от атлети от силовите спортове, като вдигане на тежести.

Характерно за станозолола е, че е високоефективен и при перорален прием, поради това че не се разрушава след първото му преминаване през черния дроб. Това качество обаче е свързано с токсични ефекти, оказващи влияние на работата на черния дроб. Често се използва и от жени поради ниската си андрогенна активност, но вероятността за появата на странични ефекти като маскулинизация не е изключена.

В света на спорта станозололът става известен най-вече покрай спринтьора Бен Джонсън и отнетата му олимпийска титла на 100 метра през 1988 г. Канадецът изумява с бягане, което коментаторите наричат "извънземно". Печели късия спринт м в Сеул и със световен рекорд - 9.79 сек. Часове по-късно обаче дава положителна допинг проба, в която има следи от анаболния стероид станозолол.

Днес таблетки или ампули станозолол (стромба/винстрол) могат да бъдат поръчани свободно в интернет. Цената варира от 24 до над 200 лв.