След изненадващото появяване на звездите от мъжкия национален отбор по волейбол за мач насред "Витошка" в центъра на София, селекционерът на България Пламен Константинов даде специално интервю пред голямо бяло-зелено-червено знаме:

 Господин Константинов, какво беше усещането по време на изненадващия волейболен мач, който момчетата ви изиграха пред нищо неподозиращите хора, разхождащи се на „Витошка”?

- Най-хубавото нещо е, че всичко беше спонтанно. Тоест -, че хората, които минаваха по улицата, не знаеха. Най-приятното усещане се получава, когато всичко е неподправено.

От дълги години сте във волейбола, пешеходната зона на централната улица на София ли е най-странното място, на което ви се е случвало да играете или участвате във волейболна среща?

- Без съмнение това е най-необичайното място. Стана интересно.

България ще бъде домакин на Европейско първенство по волейбол за първи път от 34 години и изобщо за трети път в историята. Колко значимо за цялата ни държава, за целия ни спорт е това събитие, което предстои през октомври?

- Самият факт, че са ни доверили организирането на такъв форум, вече е изключително престижно и много важно – както за българския спорт, така и в частност за българския волейбол. Това е форум, какъвто наистина не сме организирали от толкова години. Точно такива големи форуми са в основата на това да се запалят младите по спорта, да подкрепят отбора си. Такива форуми повишават духа на нацията, създават национално самочувствие. Особено пък ако има и добри резултати. Това първенство е нещо обединяващо. Нещо, което може да обедини цял един народ.

След като вие и звездите от българския национален отбор по волейбол често сте сред хората преди Евроволей 2015, ще броите ли всяко едно запалено дете по спорта като спечелена точка за България на Европейското?

- Това е идеята. Звездите, които има един спорт, трябва най-вече да бъдат ангажирани с това да мотивират и да запалят младите да се занимават със спорт. И не е задължително всички да бъдат професионалисти. Но всяко дете трябва да мине през залата, през басейна, през стадиона. Това трябва да бъде държавна политика. И точно такива успехи, точно такива форуми като предстоящото Европейско първенство по волейбол могат да подпомогнат една такава политика.

България играе мачовете си от груповата фаза в зала „Арена Армеец” в София, какъв е вашият призив към хората, които от години показват, че са повече от влюбени във волейбола?

- Подкрепете тези момчета! Но не само за представянето им и за играта им на това Европейско първенство. Подкрепете ги и ги аплодирайте за всички тези години, които са изиграли и преди това! Подкрепете ги за това, което са дали на българския волейбол и на българския спорт! Аз мисля, че това е справедливото и правилното.

Като човека, най-добре запознат с нашия отбор, но в детайли и с конкуренцията ни в Група А, и въобще – какво очаквате от предстоящото Европейско първенство?

- Очаквам много изравнено първенство. Отборите са близко един до друг. В последните години тенденцията е такава. Може би първите отбори, водещите, държат едно ниво, но отборите от така наречените втори и трети ешелон се приближават все повече към първите. И конкуренцията става много сериозна. И във всеки мач, в който не подходиш максимално отговорно и с максимума от възможностите си, можеш да загубиш от всеки отбор, финалист на Европейско първенство. Очаква ни много оспорвано първенство.

Влизане в Tоп 8 ли е първата задача, за която отсега се настройват вашите момчета? Или, понеже и българските фенове ще са с нашия отбор, мечтаят поне за Tоп 4, че и за нещо повече?

- Без всякакво съмнение влизане в Tоп 4 би било успех. Попадането на ¼-финал, тоест в осмицата, мисля, че е абсолютно задължително за нашия отбор. Още повече, имайки предвид, че сме домакини на това първенство. А вече, ако пробием до финалната фаза, с оглед на моментното състояние и някои проблеми, които имаме, мисля, че ще бъде много добър резултат.

Какво е актуалното състояние на националите, които имат здравословни проблеми? Как са Андрей Жеков и Тодор Скримов? Любомир Агонцев вече дори се върна в игра, но вероятно ще му трябва време, за да влезе в максимална кондиция...

- В общи линии травмите, които мъчат някои състезатели, са повече хронични. Някои ги носят с години. И, естествено, при по-сериозни натоварвания слабите места поддават. Има изостряне на някои проблеми, на стари травми. Единственият, когото ние го травмирахме в процеса на подготовката, това наистина е Любчо Агонцев. Но хубавото е, че той в събота вече изигра четири пълни гейма в контролата в Ботевград. И като че ли мога да кажа, че проблемът е преодолян. Надявам се да бъде така и при останалите момчета. По-притеснително е положението с Андрей, който цяла година има този проблем с глезена и в Румъния. Много сериозен хирург като доктор Иван Василев, който го прегледа, изказа съмнения, че може да се наложи интервенция – артроскопия. Защото Андрей има някои проблеми в глезена, които медикаментозно и с физиотерапия няма как да отминат. Това е една дилема. Надяваме се поне максимално да го закрепим за Европейското първенство, защото Андрей е ключов, изключително важен играч.

Вижте цялото интервю с Пламен Константинов: