Годините минават, но един от най-успешните български спортисти не спира да катери нови върхове, макар и вече извън басейна и дълбоките води, в които сме свикнали да го виждаме шампион.

От днес легендарният плувец Петър Стойчев вече официално е доктор на спортните науки. Той защити успешно дисертационния си труд на тема "Изследване спецификата на тренировъчното натоварване и състезателната дейност в подготовка по плуване на дълги разстояния".

Снимка: bTV

Петър Стойчев е носител на 11 поредни световни купи в плувния маратон. На 25 август 2007 г. той постави нов световен рекорд за най-бързо преплуване на Ламанша – под 7 часа за пръв път в историята. Българинът е избран за най-добър плувец в света през 2009 г., а през 2011-а, на първенството на планетата в открити води в Шанхай, печели световната титла на 25 км. Единственият българин приет в Международната зала на славата по плуване. Двукратен световен шампион и световен рекордьор по плуване в ледени води.

bTV използва случая, за да ви припомни документалния филм на Иван Боянов и на оператора Любомир Димитров за последния триумф на Стойчев от шампионата в Мурманск миналата година: