Три седмици след триумфа в първия организиран плувен маратон на Антарктида световният шампион Петър Стойчев бе специален гост в предаването "120 минути". Родният плувец разказа за ползите от спорта, ключът към успеха, преследването на "невъзможните" мечти и любовта към България.

Стойчев разкри, че отличната спортна форма и леденото плуване до голяма степен го предпазват от здравословни проблеми. Те са неговата страст, но и имунитет.

"В последните три години, откакто се занимавам с ледено плуване, доста рядко, почти не си спомням да съм боледувал. Не казвам, че се дължи на леденото плуване. Много ясно трябва да заявя, че професионалният спортист не трябва само да тренира и да се подготвя за състезания. Негова задача и негова цел е да успее да се запази здрав за предстоящото състезание. Защото върховата спортна форма не е нормално състояние на организма. Върховата спортна форма е различно от нормалното състояние. Другата посока на болестта - чувстваш се много добре, можеш да направиш страхотни постижения. Само че, когато си във върхова спортна форма, много лесно можеш да се разболееш.", каза Стойчев.

"Много хора не могат да разберат елитните спортисти, когато те избягват места, където се събират много хора. Не знаеш кой може да пренесе нещо, от което да се разболееш. Аз съм нормален човек. Имам абсолютно нормален живот. Само че се опитвам да преследвам мечтите и целите си и да правя неща, които обикновено другите хора мислят, че са невъзможни. А именно - исках да плувам на седемте континента. Трябваше да плувам на Антарктида. За съжаление, там не става по-топло..."

Плувецът ни не скри и любовта си към родината: "Това е държавата, която аз винаги съм обичал. Държавата, за която съм се състезавал, въпреки че съм имал предложения от други места. Ние си знаем как ни е вътре в държавата, но държавата, която винаги съм хвалил и винаги съм пресъздавал на моите конкуренти като едно прекрасно място. Винаги съм ги канил да идват тук на гости, в България, да видят как ние живеем, как се веселим."