11-кратният носител на световната купа по плувен маратон - Петър Стойчев, няма търпение да започне защитата на титлата си на 1000 метра в ледените води на Мурманск, Русия. В ексклузивно интервю пред bTV той сподели, че е готов за едно екстремно плуване в суровите условия.

"Като изключим студа, наистина е много студено днес, много добро организиране на това откриване. 32 държави! Не съм предполагал, че може страни като Хонг Конг да участват в такъв тип състезания... Емоцията в мен напира да участвам. Чувствам се готов и с нетърпение чакам утрешния ден, за да плуваме в 16:10 ч. 1000 метра", каза Стойчев.

Надпреварата в Мурманск бе открита официално с пищна церемония, а всеки един от участниците получи питка от организаторите. Петър Стойчев сподели своята с публиката. Самият той вчера за пръв път се потопи в ледените еоди, като част от подготовката си за състезанието. Преди 4 месеца Стойчев плува в ледените води на Антарктида.

"Най-хубавото нещо от едно състезание е предстартовата треска. Преди час преминахме медицинския преглед, който беше доста успешен. Откриването мина успешно и имам желание да участвам. Трябва да съумея да съм спокоен днес, за да мога довечера да спя спокойно и утре с нови свежи сили да съм готов за това наистина доста екстремно плуване в тези сурови студени условия", завърши плувецът ни.

Температурата на водата в Мурманск е около 0 градуса, а на въздуха е отрицателна. В подобни условия Стойчев ще плува утре в любимата си "кралска" дисциплина.