"Кралят отвъд нулата" - така нарекохме легендата Петър Стойчев след последната ни среща. Повече от година след като защити световната си титла в кралската дисциплина 1000 м на леденото плуване в мразовития Мурманск, спортът ни събра отново, този път до закрит басейн.

За един близо 30-минутен разговор, от който научихме много - какъв е рекордът на Стойчев по престой извън водата, как се е опазил от белите мечки, демоде ли е в очите на децата си, може ли да играе на Playstation. Обсъдихме и рестарта след пандемията, както и истински важните неща в живота.

"Аз не съм плувал от 13 март. Това е най-дългият период, в който не съм плувал. Почти два месеца, но, за съжаление, тази ситуация ни завари всички неподготвени... Имах около 31-годишна активна спортна кариера. От 5-6-годишен съм започнал, до 36-годишна възраст. Като се замисля, повече от две до три седмици не се е случвало да стоя извън басейна, но обикновено тази почивка е била през лятото и съм бил на море или на други такива забавления, свързани с водата. Така че повече от две седмици не съм стоял извън басейна. Докато сега, с тези два месеца, направих личен рекорд"

"Относно времето, прекарано във водата, ще кажа напосоки, но може да се събере и година. Като километри със сигурност са много повече от обиколката на Екватора. Тя е около 40.", сподели Стойчев.

"В тези два месеца, откакто беше обявено извънредното положение, за пръв път в моя живот аз нямах планове и календарът със събития ми беше празен. Никога досега не ми се беше случвало да не знам какво предстои, да не знам какъв е следващият ангажимент. Със сигурност тези два месеца, лично на мен, ми повлияха по начин, по който успях да разбера, че всичко има смисъл само тогава, когато сме здрави. Всичко има смисъл само тогава, когато съм в семейна обстановка, когато децата са покрай мен, когато те се чувстват добре, когато съпругата ми е до мен"

"Защото в едно забързано ежедневие, когато всеки един бърза за работа или училище, контактите в семейството стават все по-разредени. А децата израстват и в един момент, когато поемат по пътя си, ти не можеш да върнеш това, което си пропуснал. Тези два месеца ми дадоха възможност да бъда малко повече време с тях.", продължи плувецът, който има 11-годишна дъщеря (Стефания) и 8-годишен син (Петър-младши).

"Много пъти и родители ми са казвали, че колкото и един родител да е модерен, той е демоде в очите на децата си. Моите често ми напомнят, че аз нищо не знам и нищо не разбирам. Playstation-ът им влияе, поне според мен, негативно, но според тях е нещо много важно. Там се оказа, че има игри, които сме играли от моето детство - такива с не много добра резолюция. И аз играя по-скоро на такива игри, които ме връщат 30 години назад. С новите, съвременните, не се справям добре. Имаше една игра Super Bubble Bоbble - с две дракончета, които хващат в балони различни рибки, дяволчета други - достъпно ниво. Опитваме се тази игра да превъртаме."

Стойчев разкри, че коронавирусът и условията на пандемия провалили поредното му екстремно ледено приключение.

"На 1 май трябваше да летим с моя екип за остров Свалбард - може би една от най-северните точки на нашето земно кълбо. Може би най-близката обитавана земя до Северния полюс. На 6 май, на Гергьовден, трябваше да осъществим това плуване в акваторията. Една миля беше планирано. На 20 март трябваше да получим последното потвърждение, но с настъпването на тази карантина, това извънредно положение, полетите бяха отменени, както и тази експедиция. Засега за следващата година, но нямаме ясни и точни дати. Но сега не е нормално човек да си прави планове, защото други хора разполагат със свободите ни вече."

"За съжаление, в момента при мен спортната форма е 0, въобще не е налице. Сигурен съм, че когато вляза отново в басейна, ще имам усещането, че го правя за пръв път през живота си. Все едно съм забравил да плувам. Винаги моите треньори са ми казвали, че пропуснатото в тренировъчния план никога не се наваксва. Само човек, който има цели и иска да постигне нещо различно, може да намери мотивация да продължи да се развива. Нищо човешко не ми е чуждо. Сигурен съм, че през тези два месеца телесното тегло ми се е повишило, както и на много други. Но това пък е един признак, че сме здрави и имаме апетит."

Той е опитен плувец с участия на четири олимпийски игри, но може ли да се пребори в конкуренция с... бяла мечка?

"Дори нямам намерение да се опитвам да надплувам бяла мечка. Със сигурност не мога. Това е може би най-върховният хищник на сушата, въпреки че тя ловува и във водата. Когато заговорихме за бялата мечка, искам да кажа, че 2018 г., когато плувах на Антарктида, много хора ми задаваха въпроса как съм се опазил от белите мечки. Тук идва отговорът му, че на Южния полюс няма бели мечки. Странно, но доста не го знаят. Има пингвини и леопардови тюлени, а пингвинът всъщност не е опасен, той е птица. Леопардовият тюлен е най-върховният хищник там. Косатките не го нападат, нито той тях."

Стойчев осъзнава какви ще бъдат последствията от COVID-19 за спорта, който едва ли скоро ще се върне към нормалното си състояние, или поне онова, което бяхме приели за такова. А плувецът споделя кой според него ще бъде основният негатив в новата ситуация.

"Със сигурност ще има събития на празни трибуни, ще създаде нови правила в контактните спортове. Ще има много промени, които ние не сме си мислили или подозирали, че могат да настъпят. Има един много важен факт, който искам да споделя. Младите, активните, силните организми, каквито са състезателите, са предпазени. Обаче хората, които ръководят федерациите, които менажират правилата, те пък са на една по-напреднала възраст. Така че ще направят такива правила, които да пазят всички. Това ще носи своите рестриктивни последствия - няма да можеш да се насладиш на любимия си спорт на живо, а ще трябва да го гледаш вкъщи на екрана."

"Това е основното - невъзможността спортният фен да се наслади на живо на любимците си. Защото вкъщи, като стоиш пред телевизионния приемник, ти не можеш да изпиташ атмосферата. Не можеш да видиш това, което искаш да видиш по време на играта. Няма я тръпката, няма го чувството. Това ще бъде отнето на нас - спортните фенове. Ще бъде нашият негатив.", завършва световният шампион в ледени води.