Боксьорът Петър Белберов даде специално интервю за bTV, след като стана ясно, че двама турски състезатели и треньорът им са дали положителни проби за коронавирус след олимпийската квалификация в Лондон.

Той сподели, че българският отбор е имал спаринг в Шефийлд именно с турския преди заминаването си за британската столица. Той добави, че не знае за наш състезател, който да е проявил симптоми на COVID-19. Белберов изрази възмущението си, че на боксьорите не са създадени условия да се самоизолират и определи така наречената "самоизолация" за бутафория.

"Да, имали сме контакт. В Лондон на олимпийската квалификация бяхме поставени доста страни в един хотел, може би 20 на брой. Сред тях бяха държави, в които вирусът вече доста се беше разпространил – като Испания, Италия, Германия. Деляхме един стол, една чакалня. Имали сме близък контакт – здрависване, говорене и т.н, така че реално сме си комуникирали с тия хора"

"Конкретно с турските боксьори и с турските представители – честно казано, не съм сигурен дали бяха в нашия хотел, но имайте предвид, че ние имахме спаринг с турските боксьори, който се проведе в Шефийлд точно ден преди заминаването ни в Лондон. Ако те са имали коронавирус и техните представители още преди заминаването си в Лондон, има голяма вероятност и някой от нас да е заразен. Нямам никаква представа. Все пак сме провели спаринг сесии и контактът там е доста близък"

"Нямам наблюдения да е имало български боксьор с притеснителни симптоми в Лондон. Никой не ми е споделил нищо такова. Общо взето съм комуникирал с абсолютно целия отбор – мъжки и женски, както и с треньорите, но нямам наблюдения някой да се е оплаквал от нещо"

"Кой – как се самоизолира, кой има средствата да го направи, да бъде сам и къде ще бъде, как ще пристигне до мястото, на което ще се самоизолира. Това е нещо наистина много важно, тъй като, ако има някой от пристигащите и е вирусоносител, качвайки се, за да хване транспорта до точката, до която трябва да стигне и да се самоизолира, е под въпрос. Нали си представяте, ако влезе в метрото или градския транспорт, какво ще стане и каква предпоставка е това да зарази останалите хора. Това въобще не е помислено, което е изключително важно. Няма абсолютна регулация за това кой, как и къде отива. Това определено носи опасност"

"Освен, че не са създадени условия за транспорт и за придвижване на хора, които са под карантина, не са и създадени условията за хората, които нямат чисто финансовата възможност да са под карантина и да са под самоизолация. Да бъдат сами в някакво помещение. Никой не го интересува къде отиват и при кого ще бъдат. Има хора, които нямат възможност да са някъде сами. Има такива, които живеят със семействата си и това е единственото място, където могат да пренощуват в този 14-дневен период. Тази така наречена "самоизолация“ е една бутафория"

"Не ми е известно да има български боксьор, който да има коронавирус. Нямам никаква представа. Имах контакт с треньорите си доскоро, говорихме си, но нямам информация за боксьор, който да има някакви симптоми", завърши Белберов.

Надпреварата в британската столица започна по план на 14 март, въпреки че по същото време, заради пандемията, вече бяха отложени всички значими спортни прояви в Европа. В крайна сметка организаторите прекратиха квалификацията на 16 март.

bTV призовава: останете си вкъщи!