Треньорът на ЦСКА Любослав Пенев ще даде съдията Георги Кабаков на УЕФА заради отсъжданията му в реванша срещу "Лудогорец" от полуфиналите за Купата на България. "Червените" спечелиха с 2:1 в Разград, но реферът изгони треньора заради бурните му реакции при нарушение срещу Митко Митков. Освен това показа червен картон на Иван Турицов.

"В името на интереса и в името на поръчителя рискуваме здравето на футболиста. Аз не мога да бъда безучастен. Няма право да се подиграва с труда на треньорите и футболистите. И този човек представлява българското съдийство в Европа. Трябва да се вземат мерки", заяви Пенев на пресконференцията преди двубоя срещу "Царско село" от Първа лига.

Снимка: Lap.bg

Той се появи на брифинга с листове, на които си бе отбелязал част от решенията на Дисциплинарната комисия към БФС. Пенев бе санкциониран за два мача и обща парична глоба в размер на 2600 лв.

"Може би такива са правилата, споменах, че ще си поема наказанието. На моменти съм много темпераментен, но аз си обичам футболистите и винаги ще ги защитавам от такъв тип нарочни провокации. Човекът в черно е изпълнителят, но другата страна са поръчителите. И ето тук вие, четвъртата власт, трябва да излезете на сцената. Тези хора нямат работа във футбола, дори в един махленски футбол. Този човек в черно съвсем нарочно подстрекаваше, помагаше да бъдат контузени мои футболисти. Нормално да имам реакция, да си защитя футболиста."

"Аз съм гледал ситуацията много пъти. Може би той беше човекът, който най-много искаше домакините да спечелят, даже повече от самите футболисти на домакините. Разглеждам съдийския доклад и виждам доста нередности. Освен неточности, бих казал, че са лъжа. На Турицов му казал, че изтичал 30 метри, за да апострофира, а той съвсем внимателно си продължава към групата футболисти. Така че това, което е отразено, е лъжа и го има на видео.", заяви Пенев пред журналистите.

Снимка: Lap.bg

"Отивам по-нататък. Защо може да видим доклада на главния съдия, а нямаме достъп до рапорта на съдийския наблюдател? Защо? Какво крием? От какво се пазим? Този човек вчера отново свири мач. И защо? Защото оценката му е добра. Той ако няма добра, автоматично излиза от нарядите и няма право да свири. Още снощи беше тук на Националния стадион, с наглата усмивка. Добра оценка, човекът продължава и се случват нещата."

"Това не може да продължава, аз съм загрижен за всички деца, които тренират в школите на отборите. Аз не говоря от името на ЦСКА, а от собствена позиция. Изминал съм много труден път, за да стигна там, където съм в момента. Клубовете инвестират много в тези школи, а какво е посланието от главния съдия онзи ден? Аз ще Ви го кажа - "Вие се подготвяйте в школите, ще Ви изпратим в първия отбор и ще попаднете на същия съдия". Този фаул, който стана пред мен, можеше да рискува кариерата на футболиста. Тези хора нямат работа във футбола - такива като него и други. Това става на пет метра пред мен. Дава ми жълт картон, защото искам да е справедлив ли? Домакините се разминаха само с един червен картон, а имаше още за един, за двама. В името на интереса и в името на поръчителя рискуваме здравето на футболистите. Не съм съгласен."

Снимка: Lap.bg

"Винаги ще пазя моите футболисти, не мога да бъда безучастен. Да, реагирал съм, навлязох в терена, признавам - така е. Но няма право 90 минути да се подиграва с труда на треньорите и футболистите. И този въпросният човек представлява България в Европа. Не знам в класацията на съдиите къде се намира. Футболният съюз и шефът на съдиите веднага трябва да вземат мерки."

"Без да замесвам клуба, аз, като физическо лице, ще направя един запис и ще го изпратя в УЕФА. Ясни и точни ситуации в наша полза, вреда и ще поискам мнение от УЕФА, след като тук крием доклади и оценки. И ще покажа, че този човек те го канят да свири в Европа, нека видят как свири в България. Тези хора трябва да помагат на футбола, а те са изпълнителите."