Вдъхновяващи личности и събития, променили хода на българската история - така родните волейболисти се мотивират преди мачовете с националния отбор. Инициативата е на федерацията, а изпълнението на Сдружение "Българска история".

По време на лагери играчите от тимовете за подрастващи слушат лекции, по време на които се запознават със съдбата на различни исторически личности и научават подробности за случки от миналото.

"Идеята беше на Давид Давидов (вицепрезидент на Българската федерация по волейбол). Искахме да създадем чувство на патриотизъм в нашите млади момчета. В последните години, по мои наблюдения, страдаме в тази насока. Надяваме се с това момчетата да усетят част от тръпката и от славата на хората, които са живели преди нас, и да го покажат на игрището след това", заяви бившият капитан на мъжкия тим на България и настоящ координатор на националните отбори - Владимир Николов.

Лекциите се водят от Марио Мишев, който подбира специално личностите, за които говори пред волейболистите.

"Различни теми са - лични житейски истории на спортисти, на успели личности. Представихме им урок за битката при Дойран преди европейското първенство, с идеята, че ако в миналото войниците са водили битки по този ужасен кървав начин, то днес тези момчета ни представят на това своеобразно бойно поле, каквото е волейболът. Трябва да почерпим пример от миналото", категоричен е той.

Преди дни волейболистите до 17 години завършиха на пето място на европейското първенство в Албания.

"Доста ни нахъса за всички мачове. Всички победи от българската история допринесоха за нашия хъс и желание да играем за родината. По-интересно е от училище. Доста нови неща научихме", заявиха волейболистите.